Koliko smo sposobni za empatiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko smo sposobni za empatiju?

Nedavni slučaj kada se čovek zapalio stojeći na autobuskom stajalištu, pri čemu su mu prolaznici pomogli gašenjem protivpožarnim aparatom i pozivanjem hitne pomoći i policije, naveo nas je da se zapitamo – koliko smo voljni da pomognemo nepoznatima u nevolji? I ako jesmo, da li smo dovoljno obučeni šta bi trebalo da radimo u nepredviđenm situacijama na javnom mestu?

Neka mu priđe neko drugi, ja se bojim, zašto ja da zovem hitnu pomoć neka pozove ova žena pored, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ma kako mu ja uopšte i mogu pomoći…? Za ljude koji se nađu u nevolji, ako su okruženi ljudima koji ovako razmišljaju, to svakako nije srećna okolnost.

Dokazano je brojnim istraživanjima da se nivo empatije smanjuje kod dece koja prečesto igraju igrice sa nasilnim sadržajem, ili kod odraslih svakodnevnim čitanjem tabloidanih novina ili gledanjem sadržaja u kojima je najviše nasilja. A kada imamo manjak empatije, posmatrači uglavnom postaju apatični i bez reakcije.

Apatija posmatrača ili efekat posmatrača je tendencija svedoka nesreće, ili druge hitne situacije da ne pokušavaju da pomognu žrtvi.

Međutim, prema rezultatima novijih istraživanja, ipak se zaključuje da što je više posmatrača, to je verovatnije da će nam neko od njih priteći u pomoć. Važno je samo da odlučimo da budemo jedan ili jedna od njih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.