Izvor: B92, 12.Avg.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Sever Kosova kao Južni Tirol

Priština -- Prištinska štampa piše da se u diplomatskim krugovima razmatra model autonomije Južnog Tirola za sever Kosova.

Taj model izgleda nailazi na pozitivan prijem u Prištini i Beogradu, piše danas dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore.

Dnevnik navodi da se o tom modelu "razgovara u međunarodnim krugovima". Taj predlog bi doveo do modifikacije plana Martija Ahtisarija dajući veća finansijska ovlašćenja severnom delu Kosova pri naplati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreza.

Takođe, četiri opštine u tom delu Kosova bile bi priznate kao posebna jedinica i imale bi veća ovlašćenja.

Cilj promena je, prema diplomatama, poboljšanje života Srba u tom delu Kosova, a garanti ostvarenja tog dogovora bili bi Kosovo i Srbija.

Premijer Kosova Hašim Tači je pre dva dana pred medijima izrazio spremnost da se za sever Kosova nađe "integrativno rešenje".

"Mi imamo samo jedno rešenje - potpuno sprovođenje plana Martija Ahitsarija sa kreativnim idejama, sa idejama koje znače integraciju u smislu multietničnosti", rekao je Tači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.