Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha Ditore: Na Kosovu ima 161 ustanova pod upravom Srbije

UNMIK poseduje informacije da na Kosovu postoji 161 ustanova koja funkcioniše pod upravom Vlade Srbije, prenosi dnevnik "Koha Ditore".



"Ministarstva obrazovanja, kulture, rada i socijalne politike, dražavne uprave i lokalne samopurave kao i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije deluju na Kosovu iako nisu dobile dozvolu za svoje delatnosti", prenosi prištinski list navode UNMIK-a.

UNMIK u svojim izveštajima navodi i prisustvo Kordinacionog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije na Kosovu. Takođe postoji i sumnja da i Ministarstvo odbrane Srbije ima svoju kancelariju na Kosovu ali se to nije moglo potvrditi, navodi "Koha Ditore".

Prema podacima UNMIK-a na Kosovu ima više od 60 školskih objekata ispred kojih stoje natpisi da se nastavni program ne odvija prema zakonima Kosova već Srbije, i da je za odvijanje nastave nadležna samo Ministarstva u Vladi Srbije, piše "Koha Ditore" koja danas objavljuje poslednji deo UNMIK-ovog dokumenta o postojanju paralelnih insitucija Vlade Srbije na Kosovu.

Kako list navodi školski objekti rade na severu Kosova u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku kao i u drugim delovima južno od Ibra Gnjilanu, Gračanici, Lipjanu, Uroševcu, Prizrenu, Vitini.

Glavni administrativni centar za pitanja obrazovanja je u severnoj Mitrovici.

Ministarstvo zdravlja Srbije na Kosvou ima 18 zdravstvenih institucija uglavnom u delovima gde su Srbi većina.

Ministarstvo rada i socijalne politike ima 12 kancelarija, sa glavnom kancelarijom na severu Kosovske Mitrovice, dok su evidentirane i kancelarije drugih ministarstva Vlade Srbije na različitim delovima Kosova.

"Koha Ditore" je tokom pet dana objavila interni UNMIK-ov dokument sa informacijama i fotografijama oko paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Taj list je pre par dana objavio i da UNMIK ima podatke da MUP Srbije na Kosovu ima 10 kancelarija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.