Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko profitira sastavom nove vlade

Beograd -- Sada je već izvesno da je postignut dogovor o podeli resora u budućoj Vladi Srbije i da se očekuje da Vojislav Koštunica, dva meseca nakon izbora, i zvanično bude predložen za mandatara. Kako će se pomenute stranke ponašati na funkcijama u Vladi koje su dobile, to ne može sa sigurnošću da se kaže, slaže se ekonomski novinar NIN-a, Ruža Ćirković: "Vidim da su kreativne, tako da kažem, ekonomske funkcije koje treba da obezbede neke podsticaje što je prethodnoj vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostajalo, dobile stranke koje nisam videla na tim visokim državnim funkcijama u toj oblasti, kao što je, recimo, SPO. Međutim, ja ne bih nikako potcenila preduzetničke sposobnosti g. Velimira Ilića. Što se tiče g. Maršićanina na mestu ministra za privredu, pitam se da li će g. Maršićanin biti prava osoba za to."

Ćirković takođe kaže da deo vlade koji se tiče samo ekonomije ne može biti uspešan bez ministarstava koja mu pružaju logističku podršku, a to je pre svega pravosuđe. "G17 plus, DSS i Nova Srbija su stranke preduzetnika - oni imaju politički kapacitet da zastupaju kapital", smatra Ruža Ćirković. Ona, međutim, ocenjuje da veliki biznismeni nemaju mnogo čemu da se nadaju od buduće vlade ako očekuju da će svoj položaj i dalje da zasnivaju na osnovu nekih privilegija. Kada je reč o tome ko je najbolje prošao u podeli funkcija, Ćirković misli da su to pre svega dve stranke: "Meni se čini da su G17 plus i DSS dobili ono što su najviše želeli. Ako je DSS dobio pravosuđe i policiju, a G17 plus mesto ministra finansija i guvernera, onda su te stranke odlično prošle".

S druge strane, političari misle drugačije. Boris Tadić iz DS-a smatra da je profitirao i neko ko na kraju neće ući u Vladu: "Mislim da je najviše profitirao onaj ko je ušao u manjinsku vladu, ali ono što se ne vidi danas u Srbiji, to je koliko je profitirao SPS, jer je nemoguće da je ta stranka samo iz altruističkih motiva dala podršku strankama protiv kojih se borila proteklih godina, takvom snagom da je ponekad ugrožavala egzistenciju njenih pripadnika".

Ksenija Milivojević iz G17 plus ne misli da se može meriti ko je najviše profitirao, jer je reč o koalicionoj i manjinskoj vladi pa je samim tim teško da neko tu može da profitira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.