Izvor: B92, 13.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je stavio bombe pod prozor?

Beograd -- Sutra se navršava godinu dana od pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića i njegove porodice.

Ni danas se ne zna ko je odgovoran za taj napad, a sam Anastasijević kaže da je on prestao da se nada da će počinilac biti pronađen. Na prozor novinara Vremena Dejana Anastasijevićev u noći između 13. i 14. aprila prošle godine, nepoznata osoba postavila je dve bombe, od kojih je srećom, samo jedna eksplodirala.

U napadu niko nije stradao, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je gelera bilo po celom stanu pa i iznad uzglavlja kreveta u kome je Anastasijević u tom trenutku spavao. Napad su osudili najviši državni funkcioneri, a policija je uveravala javnost da je otkrivanje počinilaca prioritet.

Počinioci međutim ni dan danas nisu pronađeni

"Ne čudi me uopšte što rezultata nema. Ja sam izgubio svaku nadu da će nešto ozbiljno raditi na tome još pre šest meseci. U oktobru sam napisao tekst posle koga je nastupila zaglušujuća tišina i nikakvog pomaka nije bilo. Tada sam presato da se nadam da će ova država rasvetliti slučaj", kaže Anastasijević.

U tekstu pod naslovom "Ko mi je postavio bombe pod prozor", Anastasijević je pre šest meseci izneo niz novih detalja koje je saznao.

Na primer da je 2006. iz Haškog suda upozoren da je lider radikala Vojislav Šešelj sastavio spisak svedoka koje bi trebalo eliminisati ili bar zastrašiti, na kome je i njegovo ime.

Spisak je poslao u Beograd po svojoj supruzi Jadranki. Anastasijević je tada saznao i da je njegovo ime na listi svedoka protiv bivšeg šefa DB-a Jovice Stanišića i da je taj spisak desetak dana pre bombe pod njegovim prozorm dostavljen Stanišićevim braniocima, a da njega samog o tome niko nije obavestio.

Iako u istrazi o nn napadaču nema novih detalja, slučaj se sada otvara na drugoj strani. Dejan Anastasijević će krivično odgovarati, jer ga je Jadranka Šešelj tužila za klevetu.

Sam Šešelj je pre destak dana u Haškom tribunalu ispitujući zaštićenog svedoka tvrdio da je taj čovek podmetnuo bombu pod Anastasijevićev prozor, na šta su ga nagovorili sam Anastasijević i Nataša Kandić.

Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića jedan je u nizu slučajeva napada na novinare među kojima su i ubistvo Slavka Ćuruvije Dade Vujasinović i Milana Pantića

"Proleće u Srbiji, taj april mesec se pokazo kao jako opasan za novinare. Normalno je da čoveku svašta pada na pamet. Ja pravo da vam kažem uopšte ne spavam mirno", kaže Anastasijević.

Dejan Anastasijević biće sutra ujutru gosdt Danice Vučenić, u Kažiprstu, na našem radiju i televiziji, od pola deset.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Napadači imaju političku zaštitu

Izvor: Blic, 14.Apr.2008, 08:37

BEOGRAD - Danas je godinu dana od bombaškog napada na novinara Dejana Anastasijevića, a pomaka u istrazi još nema. Policija i tužilaštvo se ne oglašavaju i za sada niko nije osumnjičen za pokušaj ubistva novinara „Vremena"...Anastasijević za „Blic" navodi da ga niko već šest meseci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.