Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko i zašto kritikuje plan za Kosovo

Beograd -- Predlog Komisije za Balkan o nezavisnosti Kosova u četiri faze već dve nedelje izaziva negodovanje političke elite Srbije.

Ono što u ovoj priči predstavlja poseban problem je činjenica da je član ove grupe i Goran Svilanović, narodni poslanik, bivsi šef diplomatije Srbije i Crne Gore. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, Svilanović je rekao da se negativne ocene ne odnose na sadržinu izveštaja, već na činjenicu da je on član Komisije za Balkan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Komentarišući poziv Demokratske stranke Srbije Demokratskoj stanci, na čijoj je poslaničkoj listi, da se ogradi od stavova koje je izrekao, Svilanović kaže: "To što radi DSS nije korektno. Oni pokušavaju da iskoriste ovo u svom političkom obračunu sa DS-om. U ovom trenutku DS razmišlja o tome da li da glasa za nepoverenje Vladi i najavljuje da će eventualno da glasa za nepoverenje Vladi. U stvari, pokušavaju i jedni i drugi da ako mogu postignu neki politički poen u očima javnosti. Ja mislim da Kosovo nije takva tema na koju bi trebalo da se igraju s time i sa porukama koje šalju našoj javnosti, nego mislim da je to tema, i to je ono šta ja u stvari pokušavam da uradim, da potpuno otvoreno pristupe građanima i da kažu u kojoj se situaciji danas nalazimo, u kojoj smo bili pre nekoliko godina, i šta je ono što se može očekivati u narednih nekoliko godina. Ja nisam u sukobu interesa, ja baš mislim da sam, baš zato što sam poslanik, dužan da vrlo otvoreno govorim o problemu u kom se zemlja nalazi i o onome šta se može očekivati."

Svilanović kaže i da se cela priča oko dokumenta Komisije za Balkan svela na još jedno pitanje, a to je tvrdnja Milana St. Protića da je tokom jedne večere ambasadoru Holbruku Svilanović predlozio: "Oslobodite nas Kosova".

"Sad je ova stvar oko Protića odjednom jedina tema, više uopšte niko ne razgovara o sadržini ovog predloga nego samo da li je nešto rečeno na večeri. Ostajem pri onome što sam rekao na BK Televiziji, to je - Ako Milan kaže da je to bilo tako, to je bilo tako. Prosto, ne želim da ulazim u to, on je dao jednu interpretaciju u nekom razgovoru u kojem je učestvovao. Ja sam rekao da ne želim iznova da učestvujem u pisanju istorije. Ako je on to rekao, da sam ja to rekao, nije nikakav problem, neka tako i ostane, a videćemo u međuvremenu ko je šta uradio za sve ove godine", kaže Svilanović.

Podsetimo kratko da se u izveštaju Međunarodne komisije za Balkan predlaže se nezavisnost Kosova u četiri faze. U prvoj fazi, došlo bi do de fakto odvajanja Kosova od Srbije, druga faza je nezavisnost bez punog suvereniteta, sledeća faza nazvana je "vođeni suverenitet", kada otpočinju pregovori o članstvu Kosova u EU. U četvrtoj i konačnoj fazi, Kosovo je članica EU, sa podeljenim suverenitetom u okviru ove evropske integracije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.