Ko hoće, a ko neće na konsultacije kod Vučića?

Izvor: B92, 04.Jun.2017, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko hoće, a ko neće na konsultacije kod Vučića?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za ponedeljak konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o novom premijeru Vlade.

Međutim tom pozivu neće se odazvati sve opozicione stranke.

Aktuelnoj Vladi prestao je mandat pošto je Vučić podneo ostavku na mesto premijera, jer je izabran za predsednika Srbije.

Dužnost predsednika je preuzeo 31. maja i od tada je počeo da teče rok od 30 dana za sastavljanje nove Vlade.

Na konsultacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, kako su agenciji Beta rekli, neće doći predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Dosta je bilo i Dveri.

Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da DS nema o čemu da priča s Vučićem jer nije ispunio nijedno obećanje, a svojim delovanjem je doveo do toga da građani sve teže žive.

Milojičić je rekao i da je razlog za tu odluku to što je Vučić uzurpirao parlament i zato što preko medija već šest godina vodi hajku protiv članova DS.

Za SDS su konsultacije samo "prazna predstava", te im, kako je rekao portparol stranke Konstanin Samofalov, ne pada na pamet da idu.

Iz DJB je saopšteno da od Vučića traže prvo da podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a i vrati se u okvire poštovanja Ustava i zakona, i tek onda uputi novi poziv na konsultacije, na koji će se "rado odzavati uz prisustvo kamera".

Za Dveri je po rečima Boška Obradovića, ispod svake časti i licemerno ići na konsultacije kod "onoga koji je preuzeo predsedničku funkciju na neregularnim i pokradenim izborima".

Obradović je kazao da Dveri ne žele da učestvuju kao "paravan za formiranje vlasti koja pod plaštom demokratije sprovodi diktaturu" i istakao da će novi mandatar ionako biti samo "marioneta".

Sa druge strane, predstavnici Liberalno-demokratske partije rekli su da će ići na konsultacije kao što su išli kod svakog drugog predsednika kada se razgovaralo o formiranju vlade.

"Pred zemljom svako od nas ima svoje obaveze, on će da nas pozove i sasluša, a ja ću da mu kažem na čemu insistiram", rekao je lider LDP Čedomir Jovanović.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović naveo je da je DSS državotvorna partija koja poštuje Ustav i da će ići na konsultacije, ali da će "jasno i glasno" reći da ne želi da podržava novu Vladu.

Oni će od Vučića, prema navodima Jovanovića, na konsultacijama tražiti da im objasni zabrinjavajuće izjave o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji i o promeni Ustav Srbije.

U odvojenim konsultacijama će se kod Vučića pojaviti predstavnici izborne liste "Aleksandar Vučić– Srbija pobeđuje", kao i predstavnici liste "Ivica Dačić– Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma".

Posle njih najavljene su iz predsedništva i konsultacije sa predstavnicima Srpske radikalne stranke.

Vučić je ranije rekao da postoje tri varijante za budućeg premijera, da to bude neko iz Srpske napredne stranke, nestranačka ličnost ili lider socijalista Ivica Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.