Ko će odgovarati za napad na Andreja Vučića?

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2014, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će odgovarati za napad na Andreja Vučića?

Samovolja Žandarmerije poznata je odavno svakom Srbinu, pa umesto da ulivaju poverenje građanima, obično se malo zadrhti kada se prođe pored nekog od njih. To, naravno, nije nastalo samo od sebe, već je rezultat dugogodišnjih afera i obesnih aktivnosti pripadnika Žandarmerije.

Prisetimo se slučaja u kom je pripadnik niškog odreda Žandarmerije ubio Ranka Panića (41) iz Mladenovca. Panić je stradao na protesnom mitingu Srpske radikalne stranke zbog hapšenja Radovana Karadžića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Prema informacijama koje su se posle ovog događaja pojavile u medijima, u Žandarmeriji ima oko 60 pripadnika kojima se sudi ili su pod krivičnom istragom, pretkrivičnim postupcima i proverama, dok samo u niškom odredu ima 17 njih koji se sumnjiče za krivična dela.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Slučaj svirepog spaljivanja Srđana T. (28) i Aleksandra N. (29) u automobilu ”audi TT” koje je počinio pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije Aleksandar Krstić zbog ličnih dugova, još jedna je kap u moru slučajeva koji su godinama ljuljali poverenje u Žandarmeriju i doveli do pitanja kako je moguće da neko kome su na čuvanje povereni životi građana, neko ko je plaćen za bezbednost svakog državljanina Srbije, iskoristi privilegije svoje funkcije u svrhe ličnih obračuna.

Apsurdno je da na dan poštovanja ljudskih prava brat premijera bude brutalno pretučen, pa se moramo zapitati kome i zbog čega to odgovara, posebno imajući u vidu komentare koje su pristizali u vezi sa ovim događajem, a u kojima se ne krije radost zbog napada. Premijer Aleksandar Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da on želi da porodice svih onih koji su se obradovali napadu na Andreja Vučića žive dugo i dobro, a da oni koji žele zlo drugima treba da se zapitaju o sebi.

Printskrin: Youtube/N1

Iz Beograda danas nisu otišle ružne slike polomljenih izloga, razlupanih tramvaja i autobusa, ali je otišao snimak brutalnog prebijanja premijerovog brata, što je dokaz da u Srbiji i dalje postoje ljudi koji ne prezaju da pesnicama i pendrecima šalju neverbalne poruke, bilo da su u pitanju političke ili je u pitanju čista obest. Srbija je pravna država, to se danas i pokazalo Paradom ponosa, i zakoni važe za sve – isto kao što svako mora biti sankcionisan kada ih prekrši.

Pre izbijanja današnjeg incidenta pripadnici vojne policije koji su išli u pratnji Andreja Vučića uredno su se legitimisali pripadnicima Žandarmerije. Bez obzira na to Žandarmerija ih je napala, što se karakteriše kao napad na službeno lice. Pripadnici Žandarmerije po zakonu ne smeju da ometaju druga službena lica u obavljanju svoje dužnosti, i da na bilo koji način zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Da podsetimo, prema Zakonu o javnom redu i miru, zaprećena kazna za napad na službeno lice kreće se u rasponu od šest meseci do pet godina. Ostaje pitanje dokle će se tolerisati samovolja Žandarmerije i njeno delovanje koje je u suprotnosti sa ciljem postojanja ove profesije – a to je zaštita svakog građanina.

(Telegraf.rs / Srbijadanas.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.