Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Da su SAD i EU delile Čehoslovačku, pucalo bi se

Češki predsednik Vaclav Klaus kritikovao je tokom posete SAD ove nedelje odluku češke vlade da prizna Kosovo i ocenio da bi se i u Čehoslovačkoj zapucalo da se Zapad mešao u podelu zemlje.



"Da su nam tada došli komesari Evropske unije ili iz SAD i savetovali kako da podelimo zemlju, pucalo bi se", kazao je Klaus u intervjuu za americki list "Vašington post", prenose češki mediji.

Klaus je ocenu da je bila greška priznati nezavisnost Kosova, ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u razgovoru sa američkim zvaničnicima. Na to je ukazao i po povratku u Prag, tokom jučerašnjeg susreta sa češkim ambasadorima na redovnom godišnjem savetovanju u Pragu.

Ambasadori su od šefa diplomatije, kneza Karela Švarcenberga, dobili ranije instrukciju da pravdaju odluku češke vlade da Kosovo prizna, dok im je šef države preporučio da imaju razumevanja za zemlje koje odbijaju da Kosovo priznaju.

"Ne možemo da budemo ravnodušni prema rizicima za Slovačku koji izviru iz odnosa sa nekim njenim susedima, ali i iz međunarodnih zbivanja koja mogu da imaju ozbiljne posledice. Upravo u tom smislu treba da gledamo na slovački stav prema kosovskom problemu i njegovom rešavanju", kazao je Klaus ambasadorima.

Za razliku od Češke koja je Kosovo priznala 21. maja, Slovačka spada u manjinu zemalja u EU koje za sada nemaju nameru da novu državu na Balkanu priznaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.