Kim Džong Il ide na sastanak sa Dmitrijem Medvedevom

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Il ide na sastanak sa Dmitrijem Medvedevom

22.08.2011. - Čestitke predsednika Medvedeva Kim Džong Ilu povodom Dana oslobođenja Koreje 15. avgusta

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev sastaće se sa liderom Severne Koreje. Voz Kim Džong Ila sada putuje Transibirskom železnicom. U utorak će on stići u Ulan-Ude, glavni grad Burjatije.

Posetu lidera Severne Koreje Rusiji aktivno prate svetski mediji. Između ostalog, Južna Koreja je obratila pažnju na to da za razliku od nedavne posete Kini, ovog puta poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Kim Džong Ila ima javni karakter.

O tematici predstojećeg rusko-severnokorejskog samita može da se samo nagađa. Postoji pretpostavka da će na njemu biti reči o predlogu isporuka ruske prehrambene pomoći Severnoj Koreji. Ovih dana u Severnu Koreju stigla je prva partija od Pjongjangu obećanih 50 000 tona pšenice. Ostale tranše, po saopštenju MIP Rusije, stižu severnokorejcima tokom septembra. To je najveći akt nepovratne prehrambene pomoći od strane Rusije.

Još jedna moguća tema pregovora sa Dmitrijem Medvedevom biće ekonomska saradnja, smatra direktor Centra za korejska istraživanja Instituta za Daleki Istok RAN Aleksandar Žebin.

Dnevni red samita, očigledno, svešće se na da glavna pitanja. Prvo od njih je već jasno iz čestitke predsednika Medvedeva Kim Džong Ilu povodom Dana oslobođenja Koreje 15. avgusta. U njemu je ruski lider pozvao na realizaciju trostranih ekonomskih projekata na Korejskom poluostrvu. Među njima je postavljanje gasovoda iz Rusije preko teritorije Severne Koreje u Južnu Koreju, postavljanje linija električnih vodova i konačno spajanje železničkih pruga Severa i Juga Koreje sa Transsibirskom železnicom. Ovi projekti u slučaju da se realizuju, kako samtra Rusija, treba da pomognu da se ublaži napetost na Korejskom poluostrvu i da doprinesu rešavanju nuklearnog problema Korejskog poluostrva.

Kako samtraju posmatrači, stabilizacija situacije u Severoističnoj Aziji biće druga vodeća tema rusko-severnokorejskih pregovora. Očekuje se između ostalog da će oni dati impuls skorijem obnavljanju konsultacija o nuklearnom problemu Severne Koreje uz učešće Rusije, SAD, Kine, Japana i dve Koreje. One su bile prekinute 2008. godine, i trenutno sve strane jačaju diplomatsku aktivnost radi povratka za pregovarački sto.

Voz Kim Džong Ila već je prošao Vladivostok, Habarovsk, Priamurje. Tom maršrutom severnokorejski lider je prvi put proputovao pre 10 godina. Tada je on bio u 24-dnevnoj poseti Rusiji, posetivši Moskvu i Sankt-Peterburg. Sa njim se sastao tadašnji predsednik Vladimir Putin. Rezultat rusko-severnokorejskog samita 2001. godine bila je Moskovska deklaracija. U njoj su strane potvrdile nameru da sarađuju na očuvanju globalne stabilnosti i da jačaju bilateralne odnose.

Druga poseta lidera Severne Koreje Rusiji održana je u avgustu 2002. godine. Tada, kao i prošle nedelje, Kim Džong Il je posetio Burejsku hidrocentralu. Tog puta povodom posete visokog gosta specijalno na korejski jezik preveden je dokumentarni film koji govori o najvećoj hidrocentrali na Dalekom Istoku. Kim Džong Ila uveli su u mašinsku salu centrale, pokazali rad energetskih blokova. Pored mašinske sale specijalno za gosta je bio postavljen šator. Iz njega je predsednik posmatrao sakupljanje vode sa brane. Burejski energetičari su mu poklonili pano od poludragog kamenja sa likom ždralova.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.