Kikindi novac za završetak muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikindi novac za završetak muzeja

Gradu Kikindi pripalo je 32 miliona dinara na osnovu konkursa Ministarstva kulture – Gradovi u fokusu. Novac će biti iskorišćen za završetak rekonstrukcije muzeja Tera u nekadašnjoj kasarni i tavanice u Narodnoj biblioteci ''Jovan Popović''.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, u Kikindi će na leto sledeće godine biti otvoren dugo očekivani Muzej Tera, i to će biti najveća zbirka terakote velikog formata u domenu savremene umetnosti na svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muzej će se nalaziti u manježu nekadašnje kasarne u Kikindi i za njega je opredeljeno blizu 20 miliona dinara.

''Ovo je već četvrta godina kako se manjež pretvara polako u muzej. Ova sredstva nisu dovoljna, zato s pravom očekujemo da ćemo ostatak novca dobiti iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja. Ne radi se o velikoj svoti, zato smo optimisti i uvereni da ćemo ta sredstva dobiti. Pre isteka roka, sledeće godine, otvaramo muzej Tera'', kaže Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera.

Zahvaljujući budućem Muzeju Tera, Kikinda će se visoko pozicionirati na planetarnoj kulturnoj mapi i ostvariti benefite na umetničkom i ekonomskom planu.

''Kikinda sa ponosom treba da istakne svoje kuturne institucije, imamo definitivno naše strateško blago, ali je potrebno samo malo više obratiti pažnju i ispratiti tok vremena i naravno sve one probleme sa kojim se svakodnevno susreću naše institucije sa određenim ciljem, odnosno doći do određenih rezultata kakav je ovaj'', kaže Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Nešto više od 12 miliona dinara biće usmereno na završetak rekonstrukcije tavanice u Narodnoj biblioteci ''Jovan Popović'' u Kikindi.

Za tavanicu će biti iskorišćen najveći deo sredstava s obzirom na to da je u veoma lošem stanju. Trebalo bi da se postave i električne instalacije u staroj zgradi, potvrdili su nam u toj kulturnoj ustanovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.