Kfor na barikadama: Nećemo nasilno rušiti

Izvor: Blic, 18.Okt.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor na barikadama: Nećemo nasilno rušiti

Barikade puteva ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak Srbi sa severa Kosova nisu uklonili ni posle isteka drugog roka koji su čelnici Kfora odredili za to i na barikadama je primetan veći broj građana.

Srbi na barikadama su se kao i do sada smenjivali na dežurstvima, a i pored veoma hladnog vremena od juče je primetan veći broj građana na barikadama.

Oko 11 časova, kod Jagnjenice stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je deo konvoja Kfora. Barikadama su prišla dva vojna i jedan civilni džip, a predstavnik Kfora saopštio je okupljenima da neće rušiti barikade. Na udaljenosti od barikade stoje kamioni Kfora. Kada je vojnik saopštio da neće nasilno uklanjati barikade, okupljeni Srbi uzvratili su aplauzom.

Vojni džipovi pripadaju nemačkom Kforu. Drugi konvoj koji je planiran još nije stigao u Novo Selo, odakle bi trebalo da krene prema severu Kosova.

Žitelji Ibarskog Kolašina će i danas pre odlaska na posao doći do glavne barikade u selu Zupče da bi pokazali da neće prihvatiti nameru Prištine da sever Kosova integriše u svoje institucije i da pripadnicima međunarodnih snaga poruče da se ne slažu sa njihovim odlukama. Na barikadama kod Rudara i Zupča okupljeno je po oko 500 ljudi, a njih neprestano nadleću helikopteri.

U šatorima i pored vatre Srbi su proveli još jednu noć u iščekivanju da će biti pronađeno rešenje za krizu koja traje gotovo tri meseca.

Sutra će u Zubinom Potoku biti održana zajednička sednica Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić gde će odbornici predložiti prihvatljivo rešenje za Srbe na severu Kosova.

U 14 sati čelnici četiri opštine razgovaraće sa predstavnicima Kfora i preneti im stavove predstavnika naroda.

Povezane vesti: Francuski vojnik Kfora se ubio na Brnjaku NUNS: Skinuti oznaku poverljivosti sa dokumenata o Jarinju Stefanović: Obrisi budućih rešenja za Jarinje i Brnjak Različiti stavovi o prelazima Brnjak i Jarinje, nastavljaju se konsultacije Stefanović: Postoje jasni opisi rešenja za Jarinje i Brnjak
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.