Ketrin Ešton donosi dogovor sa Prištinom?

Izvor: S media, 26.Maj.2011, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton donosi dogovor sa Prištinom?

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton će zvaničnicima u Beogradu preneti dve poruke. Jedna je da EU podržava evropsku perpektivu Srbije i druga je podrška dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolazi u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, šefom beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tima u pregovorima sa Prištinom Borkom Stefanovićem, ministrom policije Ivicom Dačićem i ministrom Goranom Bogdanovićem. Kako je za S media portal potvrdila njena portparolka Maja Kocijančić trebalo bi da budu potpisani sporazumi o učešću Srbije u misijama EU, a očekuje se da budu postignuti i određeni dogovori u pregovorima sa Prištinom.

Do kraja nedelje dogovori sa Prištinom?

- Mi se nadamo da ćemo uskoro doći do faze u kojoj ćemo postići prve rezultate. Važno je da praktični problemi na terenu počnu da se rešavaju. Do sada je bilo četiri runde pregovora i proces se dosta dobro odvija. Bilo je dosta pitanja o kojima je počelo da se govori, a oko mnogih smo blizu dogovora. Mislim da su i Beograd i Priština pokazali interes da dođe do rešenja. Na primer, regionalna saradnja je važna u procesu evrointegracija i Srbija i Kosovo znaju da je važno napraviti napredak u toj oblasti, rekla je za S media portal portparol Ketrin Ešton.

Važno da Tadić ide u Varšavu

Na pitanje S media portala kako EU reaguje na to što predsednik Tadić neće učestvovati samitu šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope zbog toga što će Kosovo biti tretirano kao ravnopravna država, Kocijančić je odgovorila:

-To nije sastanak koji organizuje EU. U prošlosti smo pokušavali da nađemo rešenje da svako ko je pozvan zaista i učestvuje na sastancima. To nije uvek bilo lako, ali to je naša namera, jer je to važno za regionalnu saradnju.

Tadić hoće kod Obame u Ameriku

Stefanović: Nadam se istorijskom kompromisu

Ketrin Ešton sutra u Beogradu

Kocijančić je istakla da je u ovom trenutku za Srbiju najvažnije da nastavi da sprovodi reforme kako bi na jesen eventualno dobila kandidaturu za članstvo u Uniji.

Puna saradnja sa Hagom nije isto što i hapšenja

-Srbija se nada da će na jesen dobiti pozitivan izveštaj i to je važno. Jasno je da Srbija do tada mora da uradi dosta. To će sigurno biti glavna tema o kojoj će visoka predstavnica sutra razgovarati sa predsednikom Tadićem, rekla je portparol visoke predstavnice.

Komentarišući saradnju sa Haškim tribunom, Kocijančić je istakla da je puna saradnja i dalje prioritet za Srbiju.

-Mi želimo da vidimo potpunu saradnju sa Hagom i sa posebnom pažnjom očekujemo izveštaj Serža Bramerca. Nakon toga ćemo na nivou Saveta imati raspravu o tome kako se ocenjuje saradnja sa Tribunalom. Moram da istaknem da nikad nismo rekli da je potpuna saradnja isto što i hapšenje preostalih begunaca, ali smo jasno definisali šta znači potpuna saradnja, napominje Kocijančić.

Beograd posrednik za Banja Luku

Ona je takođe nagovestila da bi Ketrin Ešton sa Tadićem mogla da razgovara i o poslednjim događajima u Republici Srpskoj u vezi sa referendumom o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domena pravosuđa.

-Ešton će sigurno obavestiti predsednika Tadića o onome šta se dogovorila sa Dodikom. Za to je dobila potporu 27 zemalja članica i za očekivati je da očekuje i podršku predsednika Tadića, kaže Kocijančić.

Kako je najavljeno Ešton će se u Beogradu sastati i sa minisrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

Dušan Mlađenović
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.