Izvor: B92, 19.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kerol: SAD žele da saznaju šta je Irak nabavio od Beograda

London -- Amerikanci vrlo aktivno planiraju vojnu operaciju protiv Iraka i stoga žele da saznaju šta su Iračani nabavili preko Beograda u pokušaju da obnove operativnost svojih aviona, izjavio je u utorak za Radio Bi-Bi-Si penzionisani kontraadmiral američke mornarice Judžin Kerol. On je to rekao povodom informacije da se u Beogradu nalazi grupa američkih vojnih stručnjaka koji, kako navodi Bi-Bi-Si, žele da saznaju šta je tačno Sadam Husein dobio zahvaljujući jugoslovenskoj firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Jugoimport" koja je prekršila embargo na izvoz oružja Iraku.

Objašnjavajući zbog čega Amerikanci sada žele da saznaju i sitne detalje, iako je Beograd već priznao kršenje embarga i ako se zna da se ta protivzakonita saradnja sastojala u remontu motora za iračke avione tipa "mig" američki stručnjak za bezbednosne informacije kaže da kada se planira vojna operacija "uvek želite da znate potencijale vašeg mogućeg neprijatelja". Upitan koliko će biti značajne informacije do kojih će eksperti za oružje doći u Beogradu, s obzirom na to da Amerikanci verovatno već imaju dosta obaveštajnih podataka o iračkoj vojsci, Judžin Kerol je rekao da će "to biti samo najsitniji detalji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.