Ker-Lindzi: Grenel - jasan znak posvećenosti Bele kuće

Izvor: B92, 12.Okt.2019, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ker-Lindzi: Grenel - jasan znak posvećenosti Bele kuće

Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzi ocennjuje da je imenovanje Ričarda Grenela jasan znak da SAD žele sporazum BG i PR.

Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzi ocenio je da je imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine jasan znak da je Bela kuća posvećena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postizanju sporazuma između Beograda i Prištine.

On je za prištinsku "Gazetu ekspres" rekao da je jasno da će zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer ostati u ulozi specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan i da će raditi zajedno sa Grenelom.

"Ostaje da se vidi šta to konkretno znači. Siguran sam da će Palmer, kao iskusan diplomata sa širokim znanjem o zapadnom Balkanu, biti veoma koristan izvor saveta i analiza za Grenela. Nadam se da je Grenel toga svestan. S druge strane, Grenel će doneti značajnu političku podršku procesu. Ako nađu način da rade zajedno, bili bi sjajan tim”, smatra Ker-Lindzi.

Stručnjak za zapadni Balkan ocenjuje da nije jasno u potpunosti šta stoji iza Trampove odluke da imenuje Grenela za izaslanika, ali da je jasno da američka administracija očigledno traži dogovor u vezi s Kosovom, prenosi Kosovo onlajn.

Ker-Lindzi dodaje da je glavno pitanje koje je podstaklo glasine o konačnoj prirodi dogovora činjenica da je Grenel i ambasador SAD u Nemačkoj.

"Znamo da su Vašington i Berlin imali različite stavove o Kosovu. Stoga se ovaj potez može činiti kao znak da se Nemačka sada vidi kao ključna zemlja koju treba poštovati. Kao što neki analitičari ističu, problem je što izgleda da Grenel nema najbolje veze sa nemačkom vladom", kaže Ker-Lindzi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stručnjak za zapadni Balkan o Grenelu: Jasan znak posvećenosti Bele kuće

Izvor: Blic, 12.Okt.2019

Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Džejms Ker-Lindzi ocenio je da je imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine jasan znak da je Bela kuća posvećena postizanju sporazuma između Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.