Karamarko i Milanović su politički blizanci

Izvor: Akter, 25.Feb.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karamarko i Milanović su politički blizanci

Aktuelni zamenik premijera Tomislav Karamarko i bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović su "politički blizanci" koji su svojim politikama Hrvatsku, ne samo ekonomski, već i politički, civilizacijski, doveli do ruba, smatra bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović

Josipović tvrdi da političku scenu u Hrvatskoj obeležava kvartet za kraj vremena: HDZ - Most- SDP i predsednica s Pantovčaka koji ne daju nadu da bi Hrvatska mogla u neka druga, bolja vremena.

"Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da je vremenu kraj. Ne događa se ništa, izuzev neprestanih prepucavanja koja izluđuju društvo i gase nadu da možemo bolje", napisao je Josipović u najnovijoj kolumni na portalu Autograf.hr.

U prilog svom nezadovoljstvu aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj, Josipović navodi kako je "jedva sklepana, neobična vlada u kojoj se ne zna "ko pije, ko plaća", obeležena neugodnim aferama bez i jedne ozbiljne odluke.

Prema njegovom misljenju, poražavajuće je to što od "reformi nema ni traga", a istovremeno u javnosti članovi vlade, Mosta i HDZ-a o ključnim reformskim potezima plasiraju kontradiktorne izjave.

"HDZ i SDP, Karamarko i Milanović vode jalov verbalni rat. Naizgled, reč je o velikom ideološkom sukobu koji potpiruju mediji, uvek gladni sukoba, sporova, skandala. Njihova je rasprava, da upotrebim terminologiju jednog od učesnika, prazna i šuplja kao tikva. Zapravo, ne nadmeću se jedan protiv drugoga, već sa svojim unutarstranačkim oponentima, hrane i pomažu jedan drugom pred predstojeće im bitke za prve stranačke fotelje", naveo je Josipović.

Navodi kako "pljujući Karamarka i ustašiju", Milanović šamara Komadinu. S druge strane, "vređajući Milanovića i komunjare, Karamarko postavlja nogu Plenkoviću, Stieru ili kome već".

"Karamarko i Milanović jedan su drugome idealni predsednici protivničke stranke. Politički su blizanci koji su u Hrvatskoj vreme doveli do kraja. Ili gotovo do kraja. Svojim su politikama Hrvatsku, ne samo ekonomski, već i politički, civilizacijski, doveli do ruba. Stalna prepucavanja njih samih i pridruženih im stranačkih pretorijanaca, ne o bitnim razvojnim pitanjima, o reformama, o ekonomiji, već ni o čemu, rečnikom dostojnijim birtije nego demokratske političke scene, izluđuju društvo i gase nadu da možemo bolje", smatra bivši hrvatski predsednik.

Josipović ističe da mržnja kojom javni prostor preko medija kontaminiraju Milanović i Karamarko nije fingirana, nego stvarna. "Hrvatsku blizanci pretvaraju u nepodnošljivu mešavinu beznađa i mržnje".

Josipović je zabrinut jer se u javnom diskursu ne govori o ozbiljnim temama i problemima hrvatske politike i ekonomije. Linija Jadran - Baltik, koju na međunarodnoj sceni forsira predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Josipović naziva "fejk inicijativom, budući da originalna priča na relaciji Jadran - Baltik datira još iz predsedničkog mandata Stjepana Mesića".

"Originalnu priču još su za Mesićeva mandata lansirali Amerikanci, Mađari i Poljaci, a Hrvatska još za potpredsednika Vlade Čačića prihvatila čak i potpisom nekih ugovora", podsjeća bivši predsednik.

Svoju naslednicu na Pantovčaku podseća na njena zaboravljena obećanja: "Nema ni lupanja šakom o vladin sto, ni onog obećanog bogatstva, ni snažne hrvatske pozicije u EU-u… Ni pisma, ni razglednice s Pantovčaka. Tek dobro navijanje, ne samo na sportskom, već i na političkom terenu. Dakako, za HDZ".

One koji raspiruju strasti u društvu podučava kako građanima u Hrvatskoj treba "malo nade, optimizma, usmerenosti na nužne reforme".

"Optimizam je mirodija bez koje nijedno društvo nije uspelo. Najbolje to pokazuje predstavljanje proračunskih načela koje je u organizaciji EPH predstavio premijer (Tihomir) Orešković. Objektivno vrlo skromne, šture, ipak donekle obećavajuće naznake o novom budžetu, i u medijima, i među ekonomistima, i kod ljudi koji iole prate politiku podstakle su neke dobre vibracije, prognoze, unele živost. Hoće li one potrajati, generisati optimizam i uspeh, niko ne zna. Onaj naš politički kvartet za kraj vremena ipak je vrlo jak", zaključio je Josipović, preneo je t-portal.hr.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.