Izvor: B92, 07.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić ponovo o Holbruku

Hag -- Radovan Karadžić ponovo je tražio od sudskog veća Haškog tribunala da naredi Tužilaštvu da obelodani informacije o navodnom sporazumu sa Ričardom Holbrukom.

Karadžić je naveo da mu je to neophodno za pripremu odbrane, saopštio je Tribunal. Prethodni Karadžićevi zahtevi sa istim molbama već su dva puta odbijani, prvi put iz proceduralnih razloga, a drugi put uz odgovor tužilaštva da "čak i da je postojao dogovor sa Holbrukom, on nema validnosti pred Tribunalom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Karadžić tvrdi da mu je bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruku julu 1996. godine obećao da neće biti uhapšen niti izručen Tribunalu u Hagu ukoliko se povuče iz javnog i političkog života.

On zahteva da mu se omogući i uvid u kopiju pisanog sporazuma, kao i prepiska, izveštaji ili snimci osoba koje imaju saznanja o tom sporazumu ili su bile ispitivanje povodom njega.

Takođe traži obelodanjivanje beleški, snimaka, ili prepiske koja bi potvrdila šta se dogodilo tokom sastanka Holbruka, bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i drugih 18. i 19. jula 1996. godine.

Nekadašnji lider bosanskih Srba u svom zahtevu traži da mu mu se omogući uvid i u dokumenta ili snimke koji bi pokazali da je postojalo obećanje, odnosno predlog da on ne bude uhapšen, izručen, odnosno krivično gonjen od strane Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Traži i informacije ili javne izjave Tužilaštva ili nekog drugog ko bi mogao da potvrdi da je postojao sporazum između njega i Holbruka da mu neće biti suđeno pred tim Tribunalu, kao i odgovor na pitanje zašto je propalo njegovo hapšenje posle 18. jula 1996. godine.

Karadžić je zatražio i sve informacije koje se tiču Holbrukovog uticaja i ovlašćenja da sa njim u ime međunarodne zajednice zaključi takav sporazum, kao i podatke da je američki predstavnik bio u BiH u julu 1996. tokom mirovnih pregovora.

Zahteva i obelodanjivanje informacija u posedu tužilaštva koje pokazuju vezu SAD i Haškog tužilaštva, a koja se tiče posete Holbruka BiH i vođenih pregovora o miru.

Karadžić je obrazložio da su mu pomenute informacije neophodne radi pripreme odbrane, pošto mu je 18-19.jula 1996. Holbruk obećao da se neće suočiti sa optužbama Haškog tužilaštva ukoliko se povuče iz javnog života.

Tvrdi da mu je to obećanje Holbruk dao u ime, ili u dogovoru sa članovima Saveta bezbednosti UN, odnosno da veruje da je tako uradio.

Bivši predsednik RS uhašen je 21.jula u Beogradu posle 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula isporučen Haškom tribunal gde mu se sudi pod optužbom za genocid nad muslimanima i Hrvatima, kao i za zločine protiv čovečnosti za vreme rata u BiH 1992-95.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.