Karadžić držao kopije iz Generalštaba Srpske

Izvor: Glas javnosti, 29.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić držao kopije iz Generalštaba Srpske

BEOGRAD - Pretresom stana Radovana Karadžića, 25. jula, pronađene su kopije materijala iz Generalštaba Vojske Republike Srpske, kao i fotografije, rukopisi, rokovnici i beleške bivšeg predsednika RS, koji su predati istražnom sudiji Veća za ratne zločine Milanu Dilpariću, obelodanio je juče ministar policije Ivica Dačić na sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije i na svom prvom pojavljivanju u javnosti posle hapšenja Karadžića.

On je, takođe, prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potvrdio zvanično saopštenje Saveta za nacionalnu bezbednost da je ratni lider bosanskih Srba uhapšen u ponedeljak 21. jula, a ponovio i da u tome nisu učestvovali pripadnici MUP-a.

- Nacionalni savet je izdao saopštenje da su Karadžića uhapsile službe bezbednosti, a MUP nije služba bezbednosti. Svakako su ga uhapsili državni organi Srbije - službe bezbednosti. MUP nije u sukobu sa drugim državnim organima, koji su obavljali posao u okviru svojih nadležnosti - istakao je ministar.

A posle dva i po sata prepucavanja vlasti i opozicije, Odbor je većinom glasova (ZES, SPS-PUPS-JS, G17 i LDP „za“, a SRS je glasao protiv, dok predstavnici DSS-a i NS-a nisu bili tu kada se glasalo) zaključio da su službe bezbednosti Srbije u skladu sa zakonom pronašle i uhapsile Karadžića.

U SRBIJI 61  DRAGAN DABIĆ

Dilparić je naredio MUP-u da mu dostavi podatke o ličnim dokumentima izdatim na ime Dragana Dabića, pod kojim se krio Karadžić, i dodao da u Srbiji postoji 61 čovek sa tim imenom.

- MUP je pokrenuo istragu o tome da li je lična karta falsifikovana ili je reč o zloupotrebi. Utvrđeno je da je 20. aprila 1999. izdata na ime Dragana Dabića sa prebivalištem u Rumi. MUP nije izdao dve lične karte sa istim imenom. Neke činjenice iz papira pronađenih u Karadžićevom stanu ukazuju na to da ima indicija da je u pitanju falsifikat - rekao je Dačić.

DOKAZI O LJUDSKOM PONAŠANJU PREMA CIVILIMA!

Dragan Karadžić, sinovac Radovana Karadžića koji tvrdi da je sve vreme bekstva svog strica bio sa njim u kontaktu, kaže za Glas da nije siguran o kakvim je dokumentima iz Generalštaba RS reč.

- Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali mogu osnovano da pretpostavim da je reč o dokumentima iz vremena kada je on bio predsednik Predsedništva RS, a koje je sačuvao „zlu ne trebalo“, a kako vidimo, taj zli dan je, ipak, stigao za njega. Samo mogu da slutim da su to dokumenta iz kojih se nedvosmisleno vide direktne naredbe kojima je moj stric spasavao civile tokom svih godina rata u BiH i iz kojih je jasno da on nije činio nikakve zločine, ponajmanje da je naređivao ubistva civila... Verujem, koliko ga poznajem, da je reč o dokumentima koja potvrđuju njegove naredbe o ljudskom ponašanju prema civilima u kojima je tražio dosledno poštovanje međunarodnih konvencija u ratnim situacijama. Verovatno to može biti ključni dokaz njegove odbrane u Hagu - istakao je Dragan.

BEZBEDNOST NA NAJVIŠEM NIVOU

Odbor je dosta vremena poklonio i raspravi o pretnjama smrću predsedniku Srbije Borisu Tadiću posle hapšenja Karadžića. Dačić je istakao da je „dolazilo, kao i da dolazi do pretnji najvišim državnim funkcionerima“, te da je zato njihova bezbednost podignuta na najviši nivo, kako bi bilo sprečeno ugrožavanje života.

NOVINARI  SLUŽBENA LICA

Dačić je izjavio da policija, od kada je on stupio na funkciju, novinare tretira kao službena lica, a istakao i da se nada skorom hapšenju odgovornih za napade na novinare na protestima povodom hapšenja Karadžića.

- Uhapšena su dvojica osumnjičenih za napad na snimatelje agencije Fonet i Televizije B92, dok se za dvojicom traga, ali ne mogu da kažem da li je utvrđen njihov identitet jer je istraga u toku. Policija neće upotrebljavati nekontrolisanu silu, ali neće dozvoljavati da bilo ko preti novinarima - rekao je Dačić.

- Tako je potvrđen pravni poredak Srbije i iskazana potpuna privrženost Srbije poštovanju međunarodnog prava - navodi se u usvojenim zaključcima.

Ista većina je zaključila i da su borba za poštovanje međunarodnog prava i ispunjavanje međunarodnih obaveza, pre svih onih prema Haškom tribunalu, neophodnih za očuvanje Kosmeta. Jednoglasno je usvojen predlog da Odbor od BIA, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne službe zatraži pismenu informaciju o hapšenju Karadžića. Sednici nije prisustvovao šef BIA Saša Vukadinović, a jeste direktor policije Milorad Veljović.

To što nije bilo Vukadinovića nije se svidelo radikalima, pa je Dragan Todorović, koji je ujedno i predsednik Odbora, kazao da je obavešten da je direktor BIA na sastanku „koji će duže trajati“. On je, na početku sednice, rekao da sve činjenice upućuju da su „prilikom hapšenja Karadžića 18. jula grubo prekršeni Ustav i zakon“.

- Karadžić nije odmah obavešten o razlozima hapšenja i nije mu omogućeno da nekoga obavesti o tome, niti je u zakonskom roku od 48 sati izveden pred istražnog sudiju. Postoje dve mogućnosti, da je Karadžića uhapsila ili BIA ili VBA. Direktor VBA Svetko Kovač rekao mi je da ta služba nema dodira sa hapšenjem - rekao je Todorović.

Radikali iz Odbora „osećaju se ugroženim nakon saznanja da posao policije u Srbiji radi neko drugi“. Radikali sumnjaju da je Karadžića u Beogradu uhapsio „neko treći“ i da su prilikom hapšenja prekršeni Ustav i zakoni zemlje.

Nenad Milić iz LDP optužio je Todorovića da je iskoristio govornicu Odbora da iznosi svoje stavove kao činjenice, dok je Marko Đurišić iz DS-a istakao da je Todorović sazvao sednicu kako bi je zloupotrebio za pripremu današnjeg mitinga SRS-a u Beogradu. Na Đurišićev predlog Odbor je usvojio da druga tačka bude informacija o događajima koji su usledili posle hapšenja.

..zemlja u rasulu...zemlja bez zakona...zemlja bez svesti....zemlja bez imovine..zemlja bez drzave..zemlja bez vojske..zemlja bez pameti..zemlja bez vodje..zemlja bez plana..zemlja bez ponosa..zemlja bez hrabrosti..zemlja pusta..zamlja prazna..zemlja ulizica..zemlja cifta..zemlja kja ce uskoro nastavi li tako ostati i bez zemlje......dacic pere ruke a ne pita se koliko sluzi na cast mup-u sto pojma nije imao sta se oko njega desava :) ....da ima PRAVIH BORACA ovde neko bi bar javno trazio da se uradi REKONSTRUKCIJA DJINDJICEVOG UBISTVA....samo to je potrebno uraditi...a odgovori koji se budu dobili bice dovoljni da se postave ona pitanja koja ce dovesti do pada cele ove prozapadne maskaradicne tiranije......sa rzignacijom konstatujem da ce nas sutra hapsiti i odvoditi ko zna gde ko zna koje "sluzbe"..ko zna cije..ko zna za koje ciljeve (ajd da se napravim da ne znam :) ) ...a mup neka nastavi da spava...neka spava i vojska....bia neka paki mirno jer ima ko ce da brine za nasu "bezbednost"......

Mislim daje pokazao zavidnu inteligenciju dosad.A to znaci da nebi cuvao dokumeta u hagu vec zakopana pod nekom sljivom . Tako daje se ova prica o dokumetniva namesta

kako bi imali dokaze o genocidu i u Hagu. A dokumenta su bas izasla iz stamparije u Washingtonu C .I.A u njima sve dokaz do dokaza, da nebi posli kao sa Slobom i Seseljem gde dokaza nema , jer nema ni krivice.

neko iz DS je poslao pretece pismo fukari Tadicu a onda Tadija osniva sluzbe za borbu protiv neistomisljenika. Nesto mi to poznato. Tajne sluzbe u sluzbi stranaca rade protiv srpskog naroda. Crnogorci, Hrvati i muslimani kolo vode u Beogradu.

Hvala ti brate Radovane sto svojom mudrom politikom i snagom Srpskog oruzja ,nisi dozvolio da muslimanski mudzahedini i ustaše potpomognuti divljim zapadom, ponovo naprave planirani Jasenovac kao tokom 2 svjetskog rata.Neka ti pred haskom inkvizicijom dragi Bog i Sveti Sava budu u pomoći.Bog je veliki a njegov sud ceka sve nas tako i onima koji te izdadose imace ko da sudi.Hvala ti za Republiku Srpsku,a oprosti u ime svih onih istinskih Srba koji te nisu uspjeli sacuvati.

Od momenta tvog hapsenja za tebe je nastupila istinska sloboda jer ulazis u istoriju na velika vrata. Ti ćeš pred boga i svoj narod cista obraza i tebi sleduje mesto pored Cara Lazara i ostalih srpskih velikana a njima, njima pripada prokletstvo Jude.

DALI SU NAM JOS JEDNOG HEROJA RADOVANA KARADZICA!!!!

Od oko 22.00 (29.07.08) dr. Karadjic je isporucen u Hag. Javlja nemacki "NTV"

Evo vec dva sata NIKO u Srbiji nema pojama o tome. Da li bas niko.

E pa sada nemojte ni ovo da objavite. Kao sto to cine B92 i kompanija.

RTS je najhprilagodljivija institucija koja postoji. Ni jedan kameleon nije u stanju zom brzinom da se adaptira.

Svaka Cast. Sloba je ipak bio samo amater u poredjenju sa danasnjom vlascu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.