Izvor: B92, 30.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Odbaciti novu optužnicu

Hag -- Bivši predsednik RS Radovan Karadžić zatražio je od sudskog veća Haškog tribunala da iz proceduralnih razloga odbaci predlog izmenjene optužnice protiv njega.

Karadžić u zahtevu navodi da je Tužilaštvo prekoračilo dozvoljen broj reči kada je podnosilo predlog izmenjene optužnice, a da za to nije tražilo, ni imalo prethodno odobrenje sudija, neophodno po pravilima Tribunala.

Tužilaštvo je krajem septembra podnelo sudskom veću predlog izmenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužnice protiv Karadžića, kome važeća optužnica na teret stavlja genocid u Srebrenici i širom BiH, te druge zločine nad nesrbima tokom rata 1992-95.

Karadžić je u utorak u sudnici rekao da je predlog nove optužnice na srpskom jeziku dobio prethodnog dana, a pretprocesni sudija Ijan Bonomi dao mu je zatim rok od 14 dana da na taj predlog uloži prigovor.

Predlogom izmenjene optužnice, Karadžiću se na teret stavljaju genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, te progon, istrebljenje, ubistva i drugi zločini nad Muslimanima i Hrvatima 1992-95.

Po predlogu optužnice, koji po pravilima Tribunala mora potvrditi sudsko veće pre nego što stupi na snagu, Karadžić je u dve tačke optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ta krivična dela su u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Premda je broj tačaka optužnice ostao isti - 11, tužioci smatraju da su četiri tačke - progon, istrebljenje i ubistva - nove u predlogu izmenjene optužnice, iz čega sledi da će Karadžiću biti omogućeno da se po njima izjasni o krivici.

Umesto 41 opštine iz važeće optužnice protiv Karadžića, predlogom izmenjene optužnice obuhvaćena su krivična dela počinjena u 27 opštine.

Pored genocida nad Muslimanima u Srebrenici sistematskim ubijanjem oko 7.000 muškaraca, Karadžiću se predloženom optužnicom na teret stavlja i genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Nameru da potpuno ili delimično unište Muslimane i Hrvate kao etničke grupe u tim opštinama, Karadžić i drugi učesnici u zločinačkom poduhvatu, po predlogu optužnice, ostvarivali su progonom, ubistvima i nezakonitim pritvaranjem pod nehumanim uslovima hiljada nesrba.

U propratnom podnesku, tužioci su izmene u optužnici okarakterisali kao sažimanje i usredsređivanje optužbi na: etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva, uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Po Tužilaštvu, novi optužni akt "istovremeno čini jasnijim tvrdnje optužbe i smanjuje njihov obim".

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, a u pojavljivanju pred sudijom Tribunala, krajem jula i krajem avgusta, odbio je da se izjasni o krivici po tačkama važeće optužnice. Pretpretresni sudija Bonomi u spis je zatim uveo da se Karadžić ne oseća krivim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.