Kapetan Dragan neće biti izručen Hrvatskoj

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan neće biti izručen Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, poznatiji pod ratnim nadimkom Kapetan Dragan, odlukom Saveznog suda u Australiji neće biti izručen Hrvatskoj, javlja Index.hr.

Sudije Saveznog suda Australije uvažile su žalbu Vasiljkovića i zaključili da postoji velika verovatnoća da bi mu se sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po

nacionalnosti Srbin!

Prema odluci Suda Vasiljković bi mogao biti pušten na slobodu u petak, ukoliko do tada hrvatske pravosudne vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne ulože žalbu na rešenje.

Hrvatska očekuje izručenje kapetana Dragana

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović izjavio da očekuje da će Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, ipak biti izručen Hrvatskoj ili da će u

suprotnom za ratni zločin morati da odgovara pred australijskim sudovima.

U obrazloženju današnje odluke Federalnog suda navodi se da ne postoji "realna šansa" da će Vasiljković imati pravedno sudjenje ukoliko bude izručen Hrvatskoj. Sudsko veće je zaključilo da postoji "bitna ili realna šansa za pristrasnost" na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj.

Sudije su naložile da Vasiljković bude pušten iz pritvora, ali je odluka odložena do petka kako bi se advokatima koji zastupaju Hrvatsku dalo vremena da odluče da li ć uložiti žalbu na odluku suda.

Hrvatski ministar pravde izjavio je novinarima da će Hrvatska australijskom tužilaštvu dati dovoljno podataka da pred sudom dokaže kako Vasiljkovića u Hrvatskoj čeka pravedno sudjenje.

On je objasnio da je u tom slučaju osnovana radna grupa koja će najpre australijskom tužilaštvu pokazati dokaze da postoji opasnost od bega, ukoliko Vasiljković u petak izadje iz ekstradicijskog pritvora.

Grupa će posle toga raditi na žalbi australijskom Vrhovnom sudu, koji u roku od 15 dana treba da donese konačnu odluku o Vasiljkovićevom izručenju Hrvatskoj.

"Očekujemo da ta odluka bude pozitivna, a čak i ako ne bude to ne znači slobodu za Vasiljkovića, budući da ratni zločin ne zastareva" rekao je ministar Šimonović.

Hrvatska kapetana Dragana, kao pripadnika srpske vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, tereti za ratni zločin protiv pripadnika hrvatske vojske i policije i civila, počinjene u periodu 1991-93. On je uhapšen u Sidneju 2006. na temelju poternice, koju je raspisalo hrvatsko pravosudje.

Hrvatski ministar pravde naveo je da je australijski sud doveo u pitanje nepristrasnost hrvatskog pravosudja na osnovu jednog izvještaja OEBS-a iz 2006. godine, dok u kasnijim izveštajima ta, ali i mnoge druge institucije, Hrvatsku navode kao zemlju koja je ostvarila veliki napredak u sudjenjima za ratne zločine.

Čak je i hrvatsko tužilaštvo u 89 slučajeva tražilo obnovu presuda donesenih u odsustvu okrivljenih, jer je zaključilo da nisu donesene u skladu sa sadašnjim pravnim standardima, podsetio je Šimonović.

Kao ključni argument prema kojem je Hrvatska spremna na pravedne postupke u svim slučajevima Šimonović ističe odluku Haškog suda o prepuštanju sudjenja za ratni zločin generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji "Medački džep", kao i nedavno izručenje Milana Španovića iz Velike Britanije.

Hrvatsko pravosudje je raspisalo poternicu za Vasiljkovićem, pošto je Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku protiv njega pokrenulo sudski postupak.

U optužnici je navedno da je Vasiljković kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu srpskih jedinica, odnosno kao komandant nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa", postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

On je osumnjičen da je u junu i julu 1991. u zatvoru u Kninu, ali i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković se tereti i da je kao komandant jedinica za posebne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja policijske stanice u Glini, prigradskog naselja Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.