Kako motivisati mlade da se vole za Srbiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako motivisati mlade da se vole za Srbiju?

Ministarka Slavica Đukić Dejanović razgovarala je u Novom Sadu sa predstavnicima opština Južnobačkog okruga o jednom od najbitnijih nacionalnih pitanja - o pronatalitetnoj i populacionoj politici, demografiji, sa težnjom da demografska budućnost bude bolja i da sve mere u vezi sa tim počnu da se sprovode. Planirano je da u svakom regionu postoji jedna pilot opština u kojoj će se primenjivati vladine mere za popravljanje demografske slike Srbije.

Svake godine manje nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za jedan ceo grad-  38 hiljada stanovnika. Alarmantni podaci razlog su što je donesena odluka za obavezno sprovođenje pronatalitetnih mera, najpre kroz pilot projekat.

"Šta su uslovi da neko može aplikovati…dakle, da je do sada već izdvojila lice ili veći broj lica na teritoriji lokalne samouprave koji se bave, stiču uvid u ova pitanja, da je od budžetskih sredstava u prethodnoj godini, u prethodnim godinama izdvajala nešto za podršku porodici i finansija bez obzira što su budžeti opština mali", izjavila je Slavica Đukić Dejanović.

Pitanja unutrašnjih i spoljnih migracija, pronatalitetne mere, kvalitet i dužina  života -  sve su to bitni segmenti na kojima se mora raditi, istakla je Dejanovićeva.

Milan Novaković, načelnik Južnobačkog okruga smatra da je učešće u tom projektu od izuzetnog značaja za sve opštine koje mu pripadaju i da je to naročito važno za rubne opštine.

"Vi znate koliko je priliv u Novom Sadu velik al nam je Bač zapostavlje i Titel i tako dalje. Naše manje opštine su nam sve vrlo važne", kaže Novaković.

Novac za realizaiju projakta izdvajaće same opštine a predviđeno je 30-tak hiljada evra kao  pomoć države onim najugroženijim. Usvajanje predloga za pilot projekat očekuje se na prvoj sledećoj sednici Vlade, a za mesec dana i početak realizacije. Prvi rezultati biće vidljivi za 10 godina, navodi Slavica Đukić Dejanović dodajući da moramo zajedno rešavati problem, jer "ne postoji vlada koja to može sama da uradi -  da motiviše mlade ljude da se vole za Srbiju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.