Kako je Živković „nabacivao loptu” Vučiću

Izvor: Politika, 04.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Živković „nabacivao loptu” Vučiću

Da je premijer birao poslanička pitanja, ne bi izabrao bolja od onih koja mu je postavljao bivši predsednik vlade i predsednik Nove stranke

Tražili su opozicionari u Skupštini Srbije skoro godinu dana da premijer Aleksandar Vučić i ministri ispune svoju obavezu i da dođu u parlament na „propitivanje”. Minulog četvrtka i to se dogodilo. Međutim, od silnih „pretnji” pitanjima, zahvaljujući manjem delu opozicije, premijer je dobio priliku da nekoliko sati priča o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekonomskim rezultatima vlade, o kojima, inače, svaki dan priča i koje, kao što on voli da istakne, hvale svi u svetu, ali i domaći stručnjaci i Fiskalni savet.

Kako je premijer Vučić došao u situaciju koja njemu najviše odgovara? Vrlo jednostavno. Poslovnikom je propisano da pitanja prvo postavljaju samostalni poslanici, pa zatim predstavnici poslaničkih grupa – od najmanje do najveće, pa je tako Zoranu Živkoviću, lideru Nove stranke, kao samostalnom poslaniku, pripalo zadovoljstvo da otvori „preslišavanje”. On je odmah postavio deset pitanja, skoro ista koja je postavio i u julu prošle godine, kada je Vučić poslednji put bio na, kako poslovnik predviđa, redovnom mesečnom odgovaranju na poslanička pitanja. Da je premijer sam izabrao četiri-pet pitanja o deficitu, javnom dugu, ceni struje i, obavezno, o tajnim ugovorima sa „Fijatom” i za „Beograd na vodi”, bolje od Živkovića ne bi mogao.

Vučiću je, fudbalski rečeno, Živković idealno „nabacio loptu”, a on je postigao gol. Premijer je pričao i pričao i iznosio podatke koje već neko vreme svi slušamo, a kad je završio, Živković je mogao da postavi potpitanja, što je on, dabome, iskoristio, baš kao i Vučić, da nastavi tamo gde je stao. Onda su na red došle manje poslaničke grupe iz vladajuće koalicije...

Da sve ne bude baš tako jednostavno za premijera, pobrinuo se Nenad Čanak, lider LSV-a, koji ga je baš „presekao” pitanjima o afričkim grlicama, a onda i oštro zatražio da mu Vučić kaže kad će organizovati sastanak da se reši pitanje „dugova države prema Vojvodini”. Ovo već zaista može da se nazove farsom, ne samo zbog toga što je sam Čanak jedva zadržavao osmeh na licu dok je ljutito tražio odgovore već i zbog osmeha na premijerovom licu, a znamo da se on ne smeje često. Osim toga, tek nekoliko dana ranije Vučić je na TV „Pink” objasnio da je do njegovog nedavnog sastanka sa Nenadom Čankom došlo tako što ga je „gospodin Čanak pozvao i zatražio prijem”. Dakle, umesto „ljutitog” pitanja, Čanak je mogao opet da pozove Vučića da se kao ljudi sastanu i ispričaju o svemu.

Tako su, što zbog svojih opozicionih kolega, što zbog premijera, koji je na svako pitanje preopširno odgovarao, poslanici najveće opozicione grupe, Demokratske stranke, kao i pre godinu dana, iz sličnih razloga ostali uskraćeni za mogućnost da postave pitanje. Priliku nisu imali ni opozicionari iz SDS-a, kao ni poslanici vladajuće koalicije iz SPS-a i SNS-a. Socijalisti su baš bili tužni. Tu im je bio Ivica Dačić, voleli su i oni da pitanjem omoguće svom partijskom šefu da se malo pohvali rezultatima.

Da li bi poslanici DS-a i SDS-a imali neko pitanje na koje premijer ne bi imao odgovor ili bi ga iznerviralo? Teško. Imali smo priliku, doduše jednu, da čujemo i njihova pitanja premijeru i nisu se baš proslavili. Nekako im bolje ide kad „propituju” vladu na fotografiji. To što se vlast nije potrudila da omogući DS-u i SDS-u da postave pitanje, a uvek to može, možda za njih i nije ispalo sasvim loše. Ko zna kako bi prošli s pitanjima! To što su ostali uskraćeni za pravo koje im pripada dalo im je odličnu priliku da kritikuju odnos vlasti prema njima.

Dragan Šutanovac (DS) odmah je reagovao na to što je „vlast od sednice napravila farsu”. Još kad bi Vučić narednih meseci propuštao da se svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, kako poslovnik nalaže, pojavljuje pred poslanicima, bilo bi to idealno. Opozicionari bi opet imali divan i opravdan razlog za kritiku vlade i premijera Vučića, „koji se plaši da dođe u parlament”.

Kako je Vlada uspela da stigne i na prijem kod Kirbija

Nije se obistinila prognoza da prvi put posle 5. oktobra 2000. godine premijer i ministri propuste prijem u rezidenciji ambasadora SAD-a povodom praznika Dana nezavisnosti, jer se vremenski poklopio sa sednicom skupštine.

Poslovnikom je propisano da se poslanička pitanja postavljaju od 16 do 19 časova, ali ovaj put, osim što je sednica organizovana prvog, umesto poslednjeg četvrtka u mesecu, i počela je 15 minuta ranije. Maja Gojković, predsednica parlamenta, rekla je na početku da je razlog za to molba nekih opozicionih šefova poslaničkih grupa. Ona nije rekla ko je to tražio, a prema našim izvorima, učinio je to Nenad Čanak, a razlog je prijem u američkoj ambasadi povodom Dana nezavisnosti. Niko, međutim, nije pravio problem oko toga. Svi – vlast i opozicija, želeli su da stignu na prijem kod Majkla Kirbija.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.