Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadijević: Amerika nam nam neće "progledati" Mladića

Novi Sad -- Generalni sekretar Atlantskog saveta Srbije i Crne Gore Veljko Kadijević smatra da SAD neće "progledati kroz prste" neizručenje bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića Tribunalu u Hagu, kad bude odlučivala da li će Srbiji 31. marta odobriti novu tranšu pomoći u iznosu od 100 miliona dolara. "Saradnja sa Hagom i izručenje Mladića bio je njihov zahtev, koji neće pretrpeti revizije zbog događaja na Kosovu i Metohiji. On i dalje stoji i desiće se upravo onako kako i tvrdim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - nepovoljno za nas", rekao je Kadijević u izjavi za novosadski "Građanskog list".

On smatra da bi trebalo da se pokaže dobra volja tako što bi "bar neko od četvorice generala otišao sam u Hag, primio tužbu i vratio se kući da pripremi odbranu, a država im u tome maksimalno pomogla", jer bi onda i Evropa mogala pokazati gest dobre volje u smislu poziva u Partnerstvo za mir.

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da bi bilo realno da američka administracija produži rok, 31. mart, za hapšenje Mladića, "ako je to uopšte moguće i ako se on uopšte nalazi na teritoriji Srbije".

Spoljnopolitički komentator nedeljnika "Vreme" Stojan Cerović na istu temu rekao je za "Građanski list", da će trenutni razvoj događaja na Kosovu i Metohiji sigurno u "nekoj meri" uticati na odluku američke administracije da li će odobriti pomoć Srbiji. "Verujem da će nam Amerika produžiti rok za tu pomoć i da neće biti smetnji za saradnju s drugim međunarodnim finansijskim organizacijama. Američka administracija dobro zna da je Haški tribunal doprineo rastu desnog ekstremizma i da je Vlada Srbije takva kakva jeste, upravo zato što su pritisak i uslovljavanja Haga bili izraženi u proteklom periodu", zaključio je Cerović. On je dodao da bi bio iznenađen kada bi 31. marta Amerikanci kazali "niste izručili nikog, stavljamo tačku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.