Kad je naprslo između Tome i Vučića?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je "naprslo" između Tome i Vučića?

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ocenio je da su višegodišnje tenzije u odnosima Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića kulminirale otvorenim sukobom unutar Srpske napredne stranke (SNS) posle informacija da će se Nikolić kandidovati za predsednika Srbije i pored odluke SNS da kandiduje Vučića.

Vukadinović, koji je i samostalni poslanik, rekao je za agenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beta da "ne bi bilo ovako histerične kampanje protiv aktuelnog predsednika Srbije" da se ništa nije desilo.

"Dugoročna posledica svega je da smo svedoci da je monolit SNS naprsao, a sada prisustvujemo molersko-farbarskim radovima da se to prikrije", zaključio je Vukadinović.

On je naveo da saradnja Vučića i Nikolića datira iz vremena kada su zajedno bili najbliži saradnici lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i da je Šešeljev najbliži saradnik tada bio Nikolić, dok je Vučić bio glavni operativac.

"Već tada je postojao rivalitet i Šešelj ih je koristio da kontrolišu jedan drugog. Nakon osnivanja Srpske napredne stranke i pobede na predsedničkim i parlamentarnim izborima 2012. godine Vučić je bio najistureniji predstavnik stranke, i po funkciji i po karakteru", rekao je Vukadinović.

Prvu klicu nesporazuma na liniji Vučić - Nikolić, Vukadinović vidi već u Platformi za pregovore o Kosovu koja je prethodila Briselskom sporazumu.

"Nikolićevu platformu, Vlada Srbije u kojoj je bio i Vučić, potpuno je prepravila i ignorisala Nikolića, da bi nakon toga bio potpisan Briselski sporazum", rekao je Vukadinović.

S obzirom na to da je Nikolić podneo ostavku na mesto predsednika SNS, a da je Vučić postao i premijer, njegova vlast u stranci je jačala i samo formalno je potvrđena izborom Vučića za predsednika SNS u maju 2016.

Vukadinović je naveo da javnih sukoba Vučića i Nikolića skoro da nije bilo, ali da je Nikolić u nekoliko navrata odbijao da potpiše neke zakone. Nikolić se u novembru 2016. stavio na stranu predstavnika Vojske u štrajku ocenom da "Vojska nije institucija na kojoj treba da se štedi i ko ne želi svoju vojsku, taj će zažaliti što ima tuđu".

Vučić je nakon izjave Nikolića rekao da "Srbija ne može da potroši više nego što zarađuje i da je MMF bio protiv i najavljenog povećanja plata od pet odsto za oružane snage".

"Šta god ko mislio, mi nemamo ćup iz kojeg možemo da vadimo pare kad god neko kaže da nije zadovoljan" rekao je tada premijer.

"Vučić nije loše govorio o Nikoliću, ali jesu mediji pod uticajem Vučića kao i pojedini ministri. U većem broju slučajeva Nikolić je bio taj koji je popuštao", ocenio je Vukadinović.

Reakcije funkcionera SNS da pomaže opoziciji, informacije da je Nikolić tražio mesto premijera i da mu SNS to ne da, pisanje tabloida koji ga dovode u vezu sa tajkunima koji žele da sruše Vučića, čak i tvrdnje da je Moskva novcem stala iza njega, po Vukadinoviću su dokaz da su odnosi u SNS nepovratno narušeni.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.