Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Usvojiti veliki broj zakona

Beograd -- Jelko Kacin kaže da je pred Vladom Srbije veliki posao izrade zakonskih predloga neophodnih u procesu evropskih integracija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je na konferenciji za novinare u Domu narodne skupštine, rekao da je zadovoljan posetom Beogradu i napretkom u zakonodavnoj oblasti, ali je istakao da ne može da bude zadovoljan činjenicom što veći broj zakona još nije ni izrađen.

"Na Vladi je sada najveći deo zadatka da pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakone, kako bi ih parlament usvajao i kako bi se stvari pomerale napred", kazao je Kacin.

Naveo je da je zadovoljan što je parlament izabrao ombudsmana i što je uređena oblast vezana za dostupnost informacija od javnog značaja i istakao da je dobio uveravanja da će Srbija uskoro dobiti Ustavni sud, bez koga nema pravne države.

"Srbija će ući u EU kada ona to odluči, odnosno kada ispuni sve uslove. Loptica je na vašoj strani", poručio je Kacin.

Predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Miloš Jevtić, rekao je da će Evropski parlament krajem oktobra razmatrati Kacinov izveštaj o Srbiji i naveo da je veoma važno da parlament počne da usvaja prioritetne zakone.

Jevtić je rekao da bi do novembra, kada Evropska komisija podnosi izveštaj o napretku Srbije, parlament trebalo da usvoji 44 zakona, zbog čega je na jučerašnjem sastanku predsednika Skupštine i Vlade dogovoreno da se zakoni grupišu u logičke celine i zajedno usvajaju, kako bi se taj posao ubrzao.

Izveštaj Evropskog parlamenta treba da sadrži ocenu šta je sve Srbija uradila u procesu integracija i da navede sve obaveze koje treba da ispuni, rekao je Jevtić.

Kolegijum, kojim predsedava potpredsednik Vlade Božidar Đelić, zaključio je na jučerašnjem sastanku da to radno telo treba proširiti članovima iz različitih ministarstava kako bi i na taj način izvršili pritisak da se brže donose zakoni, rekao je Jevtić.

Kacin: Odbaciti ideju o podeli

Jelko Kacin danas je rekao i da inicijativa za podelu Kosova mora biti u potpunosti odbačena.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Kacin je to rekao u susretu sa potpredsednikom Vlade Srbije zaduženom za evropske integracije Božidarom Đelićem u Beogradu.

Kacin je naglasio da u EU postoji volja da se Srbija dodatno motiviše na evropskom putu i dodao da će Slovenija podržati kandidaturu zemalja zapadnog Balkana za članstvo u Evropskoj uniji.

Đelić je, kako navodi Vlada, upoznao gosta iz Slovenije sa poslednjim aktivnostima Vlade Srbije u oblasti evropskih integracija i napretka u reformama.

Đelić je, kako se navodi u saopštenju, u razgovoru sa Kacinom istakao rešenost Srbije da ispuni sve uslove za dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju do kraja 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.