Kacin: Ugledajte se na Srbiju i KiM

Izvor: B92, 25.Jan.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Ugledajte se na Srbiju i KiM

Strazbur -- Specijalni izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin pozvao Tursku i Kipar da počnu da stvaraju zajedničku budućnost i da se ugledaju na Srbiju i Kosovo.

On je, naime, u Odboru za spoljnu politiku EP, u kom se raspravljalo o otvaranju novih poglavlja u pregovorima s Turskom, rekao da bi Turska i Južni Kipar trebalo da se "ugledaju na Srbiju i Kosovo", koji su bili u stanju da za nekoliko meseci ''postignu istorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskorak i veliki napredak".

''Pozivam Ankaru i Nikoziju da skupe političke hrabrosti i da počnu da stvaraju zajedničku budućnost uz pomoć EU. Regionu je potrebna stabilnost, nada i državnička odgovornost. Proces proširenja EU iz 2004. godine nismo još završili", rekao je Kacin.

On je istakao da EU najviše pomaže građanima Turske kada je reč o usklađivanju zakonodavstva s pravnim tekovinama Unije i obezbeđivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda kroz reforme pravosuđa.

"Moramo da otvorimo poglavlja 23 i 24, kao što je to uradila i Crna Gora. Zato moramo da se bavimo pitanjima koja nas povezuju, ne sa onima koja nas udaljavaju. Turska je u više navrata pokazala da je posvećena budućnosti, napretku, rastu, kao i demokratizaciji. Potreban nam je prodor i deblokiranje. Ponavljanjem decenijskog načina rada nećemo daleko stići, ali ćemo i dalje gubiti dragoceno vreme'', rekao je Kacin, prenela je agencija Anadolija.

Kacin je u više navrata naglasio da je Turska bila saveznik EU, a ne samo saveznik ili član NATO-a. "Dolazak raketnog sistema odbrane Patriot je dokaz da NATO efikasno pomaže Turskoj. Bez aktivne pomći Turske ne možemo da pomognemo stabilizaciji situacije u Libanu, Siriji, Iraku, Iranu i drugde…Turska bi morala da nam posluži za primer i pomogne nam u donošenju odluka", naglasio je Kacin.

Turska nije samo kandidat i neposredni sused članica EU - Bugarske, Grčke i Južnog Kipra. Ona je, takođe, prijateljska zemlja EU, rekao je Kacin. ''A mi, da li smo mi dovoljno prijateljski nastrojeni? Vizni režim za građane Turske je neprikladan i ne oslikava naš stepen povezanosti, međuzavisnosti, kvalitet i trajnost naših odnosa. Ako smo za zemlje Zapadnog Balkana (bez Kosova) ukinuli vize, moramo da budemo iskreni i da priznamo da smo u slučaju Turske i dalje dvolični i neprofesionalni - ne gledamo u zajedničku budućnost”, rekao je Kacin.

On je ukazao na to da je vreme da EU ode na “popravni ispit”, da ukine vize za Tursku i omogući ne samo jednostavan, već i brz i lak protok ljudi, roba, usluga, kapitala i ideja. “To je suština EU, koji bi trebalo da poštujemo i realiziramo u slučaju Turske", zaključio je Kacin.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Turska posvećene budućnosti

Izvor: Akter, 25.Jan.2013

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin založio se u Odboru za spoljnu politiku EP za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Turskom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.