Kacin: Bez Mladića nema sporazuma

Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Bez Mladića nema sporazuma

Razgovor Kacina i Đelića (Beta)

Beograd -- Izvestilac EU za Srbiju kaže da sporazum sa EU ne može biti potpisan bez izručenja Ratka Mladića, ali i Radovana Karadžića.

Bez pune saradnje s Haškim tribunalom i bez izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Srbija neće moći da potpiše Sporazum o pridruženju i stabilizaciji sa Evropskom unijom, izjavio je u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je razgovarao s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem i potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Kacin je novinarima rekao da je izručenje Zdravka Tolimira Haškom tribunalu prošle nedelje "dokaz da Srbija, kada se odluči, može da pokaže i sebi i Evropi da joj je stalo da zatvori pitanja prošlosti i da se okrene budućnosti".

"Sve karte su u vašim rukama. Kada bude ostvarena puna saradnja, uslediće potpisivanje sporazuma", kaže Kacin.

Oliver Dulić je Kacinu preneo uveravanja da će parlament učiniti sve da bude institucija koja će ubrzavati proces evropskih integracija, odnosno da neće biti usko grlo.

"Spremni smo da uradimo sve da naša zemlja snažno krene putem evropskih integracija i da za nekoliko godina postane član", kaže Dulić.

Kacin će razgovarati i s premijerom Vojislavom Koštunicom ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane, saobraćaja i privrede i predsednicima parlamentarnih partija.

Cilj Kacinove višednevne posete Beogradu je da se upozna sa prilikama u Srbiji, u sklopu priprema za izradu izveštaja o napretku Srbije u pristupnim pregovorima za ulazak u Evropsku uniju, koji će biti razmatran u junu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.