Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"K. Mitrovica po ugledu na Trst"

Beograd -- Rešenje za sever Kosova treba tražiti po ugledu na rešavanje pitanja Trsta između Italije i SFRJ, rekao ministar Đulijano Amato.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Đulijano Amato je za Večernje novosti rekao je da pitanje severa Kosova može da pomogne rešavanju pitanja statusa celog Kosova: "Pitanje severa Kosova postoji i potpuno bi bilo kontraproduktivno zabijati glavu u pesak i praviti se da ga ne vidimo."

"Ne bi bilo ništa neobično ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bismo Mitrovicu i ostatak severa Kosova stavili u poziciju u kakvoj je bio Trst posle Drugog svetskog rata. Na taj način bismo odložili definitivnu odluku o severu Kosova na neko vreme", kazao je bivši italijanski premijer i predsedavajući Međunarodne komisije za Balkan.

Amato veruje da vlasti u Prištini ne bi mogle da odbiju takvo privremeno rešenje, kao ni da posle ne prihvate konačnu odluku, dok bi, s druge strane, Srbija imala sve razloge da bude konstruktivna u tom procesu.

Na pitanje da li je to način da se Srbiji olakša da prihvati gubitak Kosova, Amato je odgovorio da nije reč o tome da se Beogradu olakša "da proguta gorku pilulu gubitka Kosova, već da prihvati realnost da je Kosovo već izašlo iz stvarnosti Srbije".

"Ono nije pod njenom upravom, nije deo sistema vlasti i nije deo nijednog bilansa Srbije godinama. Kosovo je ostalo samo deo nostalgije za takozvanom velikom Srbijom koje više nema. Nova Srbija više nema potrebu za tom nostalgijom već za budućnošću", rekao je Amato, kao i da je Srbija u poziciji da se razvije veoma brzo, "brže od svih u regionu" i da postane država koja igra ključnu ulogu u regionu.

Srbija i Kosovo treba da budu, smatra Amato, vezani posebnim vezama, a zajednički cilj i jednima i drugima je ulazak u Evropsku uniju.

Prema njegovim rečima, Kosovo mora da bude uključeno u regionalnu ekonomiju i vezano na neki način za Srbiju, ali kao odvojena država.

"To je jedini način da opstane. Ako Srbija, s jedne strane, mora da prihvati da Kosovo nije više njen deo, onda i Albanci moraju da se pomire sa činjenicom da Kosovo neće odmah biti nezavisna država", rekao je italijanski ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.