Junker pozvao na očuvanje Šengenske zone

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker pozvao na očuvanje Šengenske zone

Predsednik EK Žan-Klod Junker pozvao je danas na očuvanje Šengenske zone i ukazao na neophodnost usvojanja plana za formiranje novih graničnih snaga

Junker je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekao da "nema vremena za redovno delovanje", sada kada su tražioci azila, uglavnom iz Sirije, preplavili spoljne granice Evropske unije.

"Mi Evropljani nemamo više mnogo granica. Mi imamo jednu (granicu) i zajedničku odgovornost da je zaštitimo", poručio je Junker. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<

Prema njegovim rečima, evropska granična i obalska straža "nije odgovor na novu potrebu", preneo je AFP.

"Evropska granična i obalska straža je tu da se popravi slabost našeg šengenskog sistema. Mi završavamo ono što je trebalo da se uradi od početka", istakao je Junker.

Pod mojim predsedništvom učinićemo sve što je moguće da zaštitimo ono što smo izgradili i da ga učinimo boljim i jačim, naveo je Junker.

"Želimo da odbranimo sve što Šengen predstavlja i dopustite da kažem da je Šengen tu da ostane!", naglasio je Junker.

Šengenski sporazum omogućava putovanje bez pasoša između većine od 28 država članica EU na osnovu prinicipa slobode kretanja, a zbog migrantske krize, nekoliko država članica, ponovo su uvele kontrole na svojim granicama.

Evropska komisija predstavila je u utorak plan za formiranje novih snaga, granične i obalske straže, koje bi imale ovlašćenje da intervenišu, čak i bez pristanka neke države, u slučaju da je ugrožena bezbednost granica.

Poljska je odmah odbacila taj predlog kao kršenje nacionalnog suvereniteta.

Lideri EU treba da se sastanu na samitu u Briselu u četvrtak i petak kako bi razgovarali o planu za kontrolu granica i drugim načinima za rešavanje najteže migrantske krize od Drugog svetskog rata, navela je francuska agencija.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Junker pozvao na očuvanje Šengenske zone

Izvor: B92, 16.Dec.2015

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je na očuvanje Šengenske zone i ukazao na neophodnost usvojanja plana za formiranje novih graničnih snaga...Junker je, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekao da "nema vremena za redovno delovanje", sada kada su tražioci azila, uglavnom iz Sirije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.