Junker: Granična kontrola na Breneru politička katastrofa

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Granična kontrola na Breneru "politička katastrofa"

Bila bi "politička katastrofa" za Evropu kad bi Austrija uvela pograničnu kontrolu na svojoj granici sa Italijom, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Zvanični Beč preti da će ponovo uvesti kontrolu dokumenata na graničnom prelazu Brener između Austrije i Italije, u sklopu mera za kontrolu migracije, ukoliko Italija ne učini više da smanji broj novopridošlih migranata koji se zapućuju za Austriju, prenela je agencija AFP.

Junker je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u intervjuu za nemačku medijsku grupu "Funken" istakao da je Brener, alpski prevoj na austrijsko-italijanskoj granici, važan evropski transportni koridor i ključna vez severa i juga Evrope.

"Zato će svaka mera kojom se blokira Brener imati ne samo teške ekonomske posledice, nego, što je još važnije, teške političke posledice", rekao je predsednik EK.

Italija, u koju je od 1. januara stiglo više od 28.500 migranata, ponovo je postala jedna od glavnih tačaka ulaska za migrante, nakon što je sklopljen kontroverzni sporazum između EU i Turske i time zatvorena dotad najprometnija balkanska migrantska ruta.

Kroz granični prelaz Brener dnevno u proseku prođe 2.500 kamiona i 15.000 automobila, a na tom ključnom prolazu za italijanski izvoz u severnu Evropu su i bez pograničnih kontrola već ionako česti zastoji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Junker: Granična kontrola na Breneru "politička katastrofa"

Izvor: Blic, 07.Maj.2016

- Bila bi "politička katastrofa" za Evropu kad bi Austrija uvela pograničnu kontrolu na svojoj granici sa Italijom - izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker...Zvanični Beč preti da će ponovo uvesti kontrolu dokumenata na graničnom prelazu Brener između Austrije i Italije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.