Jovanović: Zakonom protiv fašističkih simbola i obeležja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Zakonom protiv fašističkih simbola i obeležja

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je na poštovanje Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima podseća da je taj zakon usvojen na današnji dan pre devet godina, na predlog te stranke i njegova primena bi, kaže, sprečila fašiste da podižu glavu.

"Budući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko toga bilo dosta spekulacija, očekujemo da nadležni državni organi, a pre svega tužilaštvo, jasno saopšte da li su podnete krivične prijave protiv onih koji su koristili nacističke pozdrave na skupu posvećenom Milanu Nediću, februara ove godine u Beogradu", naveo je Jovanović.

Jovanović pita da li je ovaj zakon tada primenjen, a ako nije zašto nije i ko će zbog toga da odgovara.

Podseća da taj zakon zabranjuje „proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine“.

"Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće sme postojati ijedan razlog da se toleriše skandiranje “Nož, žica, Srebrenica“, nose transparenti, majice, kape i bedževi sa likom Ratka Mladića i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva", naveo je Jovanović i dodao da isto važi i za Vojislava Šešelja i sve ostale, kako navodi, osuđene ratne zločince.

Jovanović kaže da LSV očekuje da policija i svi ostali nadležni organi sa ulica uklone i procesuiraju sve one koji takve simbole i poruke štampaju, prodaju, dele, ispisuju, nose ili skandiraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.