Jovanović: Tužba protiv Hrvatske neodgovorna i licemerna

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Tužba protiv Hrvatske neodgovorna i licemerna

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je jučerašnja odluka Vlade Srbije o tužbi protiv Hrvatske za zločine nad Srbima, "neodgovorna i licemerna".

Jovanović je istakao da izgleda potpuno neverovatna činjenica da smo mi u odnosu na "Miloševićevu Srbiju", proširili granice svojih nesporazuma sa susedima i zemljama koje su nam nakolonjene.

Učesetvujući sinoć u emisiji jagodinske televizije "Palma plus", on je istakao da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "imala devet godina za popravljanje svojih odnosa sa Hrvatskom, za rešavanje svih spornih pitanja".

"Pošto sve to nije urađeno, LDP tu odluku vlade tretira kao neodgovornu i licemernu - setili smo se krajiških Srba onog trenutka kada je bilo potrebno da jeftinim patriotizmom pokrijemo nesposobnost aktuelne vlade", rekao je Jovanović.

Činjenica je da se ne mogu ignoristati "majski zločini (Bljesak), ni zločini iz avgusta (Oluja) 1995. godine i sve drugo što se dešavalo Srbima u Hrvatskoj, ali se sa pogrešnog koloseka ne može jednom odlukom, a niti se njom može preokrenuti naša stvarnost".

Tužba Hrvatske je "Tuđmanova iz 1999. godine" i to je bio njegov oblik vođenja politike i mi ne bi trebali sada "tuk na utuk", ocenio je Jovanović i dodao da je i Tuđmanova tužba i ova sada Vlade Srbije "najobičnije politikanstvo".

"Koliko je godi bila kratkovida Tuđmanova, toliko je danas kratkovida odluka vlade", rekao je on i istakao da se "opet vraćamo prošlosti na pogrešan način".

"Umesto da vodimo računa o sebi, mi govorimo o onome što su radili drugi oko nas, što nema nikakve veze sa nama", dodao je on.

Jovanović je ocenio da tužba Hrvatske protiv Srbije neće biti prihvaćena, "to je jasno i Hrvatima i nama i celom svetu i biće odbačena, a što se videlo i iz samog glasanja sudija 10:7 Međunarodnog suda.

Govoreći u misiji Euleks na Kosovu i Metohiji, Jovanović je podsetio da je tu misiju Evropske unije Srbija odbacila pre godinu dana, a da je sada prihvatanje "šest tačaka drugo ime za Ahtisarijev plan".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.