Izvor: B92, 12.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jos jedan minus Republici Srpskoj zbog Srebrenice"

Vasington -- Vlastima Republike Srpske upisan je jos jedan minus u "dosijeu Srebrenica" koji imaju pred medjunarodnom javnoscu. To je sustina prvih reagovanja iz SAD na obelezavanje 7. godisnjice najtezeg ratnog zlocina u Evropi posle Drugog svetskog rata, a koja je, prema oceni Nacionalnog radija SAD, "dovela do novog kopanja po teskim ranama iz nedavne ratne proslosti, umesto da je doprinela njihovom brzem isceljenju". Sa zvanicne strane, u Stejt departmentu je izrazena zabrinutost zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponasanja Sluzbe bezbednosti RS prema pojedinim gostima i novinarima kojima je onemoguceno prisustvo komemoraciji u Srebrenici. "To nije korak u pravom smeru", ocenio je predstavnik administracije SAD povodom informacija da je predstavnicama nevladine organizacije "Zene u crnom" iz Srbije zabranjen ulazak u RS, dok je TV-ekipa Federacije BiH sprecena da izvestava sa komemoracije. Tim povodom, u Stejt departmentu podsecaju da sloboda kretanja i pravo medija na nesmetano izvestavanje predstavljaju bazicne slobode, garantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i posebno apostrofirane Dejtonskim mirovnim sporazumom za BiH.

Organizacija za zastitu ljudskih prava "Amnesti internesenel" je upozorila da je "na primeru u cetvrtak potvrdjeno" da ce ratni zlocin u Srebrenici "ostati otvorena rana" dok zvanicnici, pre svega u RS, ne pokrenu nepristrasnu i nezavisnu istragu protiv onih za koje se smatra da su odgovorni za masakr jula 1995. AI podseca vlasti u oba entiteta da podatak da se vise od 20.000 osoba jos nalazi na listama nestalih u BiH "ukazuje na potrebu prekidanja tog lanca nekaznjavanja, kao prevashodna mera u okviru tekuce reforme zakonodavstva i pravosudja u BiH".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.