Joksimović: Srbija neće opterećivati briselski proces

Izvor: Blic, 03.Apr.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Srbija neće opterećivati briselski proces

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila za "Danas" da "Srbija neće dodatno opterećivati briselski dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanje da li će najavljena kosovska tužba za genocid uticati na razgovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji se vode u Briselu, pod okriljem EU, Joksimović je precizirala da je "briselski dijalog sam po sebi nimalo lak proces", odnosno "da ne bi trebalo dodatno opterećivati".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Mi to nećemo učiniti - istakla je ona.

Joksimović je komentarišući tužbu za genocid ocenila da to ne doprinosi jačanju poverenja u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

- To je nerealna i nepotrebna najava, i svakako da ne doprinosi jačanju poverenja - zaključila je ministarka zadužena za evropske integracije.

"Danas" podseća da je poslanička grupa Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija podnela Skupštini Kosova zahtev za izglasavanje "Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999".

- Ovim dokumentom, tumači se, Tačijeva partija praktično najavljuje pokretanje spora protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu - piše taj list.

- Skupština obavezuje Vladu Kosova da otpočne sve političke i pravne procese (domaće i međunarodne) koji se odnose na uspostavljanje pravde o genocidu i ratnim zločinima počinjenim od strane Srbije prema narodu i imovini Kosova i rasvetljavanje sudbine nestalih tokom 1999. godine - piše u predlogu DPK, koji su preneli beogradski mediji.

Ukoliko tekst dobije većinu u parlamentu, nije isključeno čak i da Priština pokrene pitanje ratne odštete, o čemu je Tači govorio krajem februara, navodi "Danas" i prenosi ocenu političkog analitičara i savetnika premijera Albanije Edija Rame, Sskeljzena Maljićija, da "misli da će tužba za genocid biti greška, neće proći kao što nije prošla ni Hrvatskoj, a ni BiH".

- Postojala je genocidna intencija i pokušaj, ali je dokazni postupak i teorijska pravna argumentacija lavirint za koji kosovska strana nije spremna. Treba podići optužbu za konkretne stvari, za ratnu odštetu spaljivanja kuća, što je dokumentovano od strane UNMIK-a. I sporazum koji je Slobodan Milošević potpisao sa tadašnjim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom iz prve godine rata, iz 1998. sadrži stavku o plaćanju ratne odštete za spaljena sela. To se može dokumentovati i čudi me što do sada nije podignuta takva tužba - rekao je Malići.

Prema njegovim rečima, tužba za genocid ne bi trebalo da utiče na briselski dijalog.

- Briselski proces ima svoj tok i više interese koji ga i uslovljavaju. Međutim, može da utiče da srpska strana smanji neke od ambicija, recimo, da od zajednice opština napravi strukturu države u državi, ili drugu Republiku Srpsku koja će držati Kosovo pod blokadom - zaključio je Maljići.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.