Joksimović: Evropa razume naš odnos prema Moskvi

Izvor: Večernje novosti, 06.Maj.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Evropa razume naš odnos prema Moskvi

IMAMO dobru priliku da preuzmemo inicijativu u sprovođenju reformi, koje su ključne za otvaranje najvažnijih poglavlja. Jedno od njih je poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, što se poklapa sa okosnicom rada nove vlade - efikasnijem funkcionisanjem i kontrolom trošenja budžetskih sredstava, bez čega nema uspešne borbe protiv korupcije. Očekivali smo da ćemo to poglavanje otvoriti ranije, ali će se, iz tehničnih razloga, to najverovatnije desiti u oktobru. Ovakvu prognozu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u intervjuu za „Novosti“ daje Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU. * Iz Brisela stižu drugačije poruke - da će otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 teško početi pre 2015? - Iako se često može čuti oprezan komentar da je to previše optimistično, činimo sve da do kraja godine, iako to ne zavisi isključivo od nas, budu otvorena poglavlja 23 i 24, koja sublimiraju suštinu vladavine prava. Da bi se taj cilj ostvario, moramo da intenziviramo reformu pravosuđa, policije, sređivanje stanja u medijima, uz jačanje manjinskih i ljudskih prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. * Kada bi moglo da bude otvoreno poglavlje 35, koje obuhvata i pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom i šta će tačno obuhvatiti?USKORO SASTAV TIMA * Hoće li uskoro biti do kraja formiran naš pregovarački tim sa EU, koliko članova će imati?- Formiranje tima je prioritet i očekujem da njegov sastav bude predmet konsultacija na sednici Vlade u narednom periodu. Insistiraću da ekspertski kriterijum bude dominantan. - Poglavlje 35 je specifično, ali je za nas važno da se brojna tehnička pitanja mogu rešavati kroz priznatu i dogovorenu formu briselskog dijaloga. Za to poglavlje smo upravo u fazi odgovora na drugi krug pitanja i očekujem da ćemo nakon toga dobiti izveštaj sa skrininga. * Hoće li Srbija morati da prizna nezavisnost KiM pre članstva u EU? - Beograd je u dosadašnjem toku pregovora pokazao ozbiljnost i spremnost da dijalogom dođemo do održivih rešenja. Opredeljeni smo za nastavak dijaloga i smatram da nema potrebe za novim uslovima. Stav Srbije je jasan - nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. * Da li će odbijanje Beograda da sledi politiku EU i uvede sankcije Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini usporiti naš evropski put? - Srbija je kandidat za članstvo u EU, i to nosi izvesna prava i obaveze. Iako postoji visok stepen saglasja u evropskoj spoljnoj politici, ni ona do kraja nije podudarna među svim zemljama članicama. Srbija apsolutno poštuje teritorijalni integritet kao princip međunarodnih odnosa. Istovremeno, ne možemo da zanemarimo, nijednog trenutka, za nas dragocenu političku podršku i ekonomsku važnost i značaj Rusije. Verujem da EU razume specifičnosti naših odnosa, i da se to neće reflektovati na naše evrointegracione procese.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O Poglavlju 32 sa EU u oktobru

Izvor: B92, 07.Maj.2014, 01:35

Beograd -- Pregovori sa Evropskom unijom o poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, počinju u oktobru, kaže ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović...Ona je u intervjuu za Novosti izrazila uverenje da EU razume specifičnosti odnosa Beograda i Moskve i da se to neće reflektovati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.