Jočić: Realna opasnost da Albanci proglase nezavisnost

Izvor: Politika, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić: Realna opasnost da Albanci proglase nezavisnost

Srpski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je juče da "postoji realna opasnost" da Albanci, uz podršku SAD, jednostrano proglase nezavisnost Kosmeta po isteku roka za nove pregovore i pozvao međunarodnu zajednicu da kosmetskim Albancima poruči da bi to bio "protivpravan i ništavan akt". "Američko insistiranje na Ahtisarijevom planu, uz učestale izjave iz Prištine da će do kraja godine proglasiti nezavisnost, predstavljaju ozbiljno upozorenje da postoji realna opasnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će po isteku ovih 120 dana albanski separatisti proglasiti jednostranu nezavisnost", rekao je Jočić.

On je kazao da "vidimo da Sjedinjene Američke Države i dalje insistiraju na Ahtisarijevom planu koji bi omogućio sigurno uspostavljanje trajne NATO kontrole nad teritorijom srpske pokrajine".

"Čini se da je sada najvažnije da međunarodna zajednica pošalje jasnu poruku albanskim separatistima da je jednostrana nezavisnost protivpravan i ništavan akt. Posebno bi bilo važno da predstavnik Evropske unije u posredničkoj 'trojci' Volfgang Išinger pošalje takvu poruku", kazao je Jočić.

On je upozorio da "ukoliko izostane blagovremena i jasna osuda namere albanskih separatista da do kraja godine jednostrano proglase nezavisnost, to se onda najvećim delom može tumačiti i kao prećutna podrška i saglasnost da se takav opasan i protivpravni i nezakoniti scenario i realizuje".

Jočić je ponovio da je Srbija zahvaljujući zajedničkoj i principijelnoj politici sa Rusijom uspela da spreči da se u Savetu bezbednosti izglasa Ahtisarijev plan.

Tanjug

[objavljeno: 27.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.