Jerkov: Pravno regulisati istopolne zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerkov: Pravno regulisati istopolne zajednice

Demokratska stranka (DS) je uvek bila privržena uspostavljanju pune ravnopravnosti i smatra da treba pravno regulisati istopolne zajednice, izjavila je danas poslanica i portparolka DS Aleksandra Jerkov.

"Svakako da DS prepoznaje potrebu da se regulišu i zakonski urede odnosi u istopolnim zajednicama", kazala je Jerkovljeva agenciji Beta i dodala da je jasno da te zajednice u Srbiji postoje bilo pravnog okvira ili ne.

Ona je podsetila da je u vreme mandata DS usvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krovni zakon protiv diskriminacije kojim se štite sva manjinska prava.

"Mislim da se i građani sećaju koliko je otpora bilo kada je usvajan zakon protiv diskriminacije, krovni zakon koji štiti sva manjinska prava i prava LGBT osoba", kazala je Alesandra Jerkov.

Organizacija Sivil rajts difenders (Civil Rights Defenders) saopštila je u utorak da je presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju tri gej para iz Italije, i Srbija kao država članica Saveta Evrope u obavezi da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola.

Evropski sud je zaključio da države članice Saveta Evrope regulišu zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstva, građanske zajednice ili u bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim.

"Ustav Srbije u članu 18. predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje", dodala je organizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.