Jeremić zatražio podršku OAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić zatražio podršku OAD

BOGOTA - Srbija će nastaviti da u potpunosti koristi svoj diplomatski, politički i pravni arsenal kada je reč o Kosovu i planira da u septembru Generalnoj skupštini UN predloži rezoluciju kojom će se od Međunarodnog suda pravde tražiti savetodavno mišljenje u pogledu legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, istakao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u govoru na zasedanju Organizacije američkih država (OAD) u Bogoti.

On je pozvao članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << OAD da ostanu uzdržane kada je reč o statusu Kosova, dok Međunarodni sud pravde bude raspravljao o tom ključnom pitanju. "Tražim vašu podršku za ovu rezoluciju", rekao je ministar Jeremić.

"Svesni smo da vam je savetovano da priznate Kosovo - i u ime Republike Srbije, želim da duboko zahvalim velikoj većini vas zbog principijelnog stava da to ne učinite", rekao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije pozvao je članice OAD da ostanu uzdržane jer je "to jedini način da se izbegne nanošenje dodatne štete legitimitetu međunarodnog sistema i univerzalnosti vrednosti koje su nam zajedničke". "I to je jedini način da se ponovo stvori prilika (...) za dogovoreno, kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova, prihvatljivo za sve učesnike", rekao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je takvo rešenje "ključ za obezbeđivanje pune integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", što je cilj koji dele svi u regionu.

Od 35 zemalja članica OAD samo su SAD, Kanada, Peru i Kostarika priznali nezakonite akte, 17. februara, privremenih albanskih institucija samouprave u južnoj srpskoj pokrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.