Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: Politika, 16.Feb.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće danas najnoviji izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu i Metohiji, a na sednici će stavove Srbije zastupati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Ban je u svom redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu i Metohiji, u koji je Tanjug imao uvid, naveo da je UNMIK spreman da u potpunosti podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i istovremeno izrazio očekivanje da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u narednom periodu napredovati ka otvaranju dijaloga Beograda i Prištine.

UNMIK ostaje spreman da pruži svoju punu podršku svakoj eventualnoj daljoj istrazi o tim tvrdnjama koja bi se mogla voditi u budućnosti, istakao je generalni sekretar svetske organizacije.

Taj izveštaj odnosi se na period od 19. oktobra prošle do 15. januara ove godine.

Ban je naveo da je objavljivanje izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i jednoglasno usvajanje rezolucije u Parlamentarnoj skupštini SE izazvalo talas nezadovoljstva političara na Kosovu i u Albaniji.

Generalni sekretar je ukazao da su kosovske vlasti odbacile navode Martija kao kriminalni napad protiv Albanaca, pun izmišljotina, nagađanja i nepostojećih činjenica koje međunarodna pravda nije dokazala, a podržava ih mreža onih koji se protive nezavisnosti Kosova.

Srbija je, nasuprot tome, ističe Ban, pozdravila Martijev izveštaj kao nezavisnu potvrdu njenih tvrdnji o trgovini ljudskim organima i podršku tekućoj istrazi srpskog tužioca za ratne zločine.

U izveštaju generalnog sekretara UN napominje se da je UNMIK još 2003. godine Haškom tribunalu dao informacije i svoje nalaze u vezi sa tim tvrdnjama i da je krajem 2008. i početkom 2009. UNMIK preneo sva pomenuta dosijea na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac mogao otkriti.

Ban u izveštaju izražava žaljenje što su kolaps vladajuće koalicije u Prištini i raspisivanje vanrednih izbora odložili početak dijaloga Beograda i Prištine.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu videti novi napredak procesa dijaloga i da će razvoj događaja u Prištini doprineti unutrašnjopolitičkoj stabilnosti, koja će dovesti do što skorijeg otpočinjanja dijaloga. Ostajem ohrabren rešenošću strana da se uključe u taj dijalog i pozivam sve da održe pozitivan i konstruktivan pristup”, naglasio je generalni sekretar UN.

Ban ocenjuje ukupnu situaciju na Kosovu kao relativno mirnu, ali potencijalno nestabilnu, gde organizovani kriminal i dalje izaziva zabrinutost, pre svega, onaj vezan za trgovinu narkoticima i krijumčarenje.

Osvrćući se na situaciju na severu Kosova, generalni sekretar UN je izrazio žaljenje što neki prištinski mediji pogrešno predstavljaju aktivnosti UNMIK-a, smatrajući ga glavnom preprekom da Priština i na taj deo pokrajine proširi svoju vlast i primeni svoju strategiju za sever.

Kosovske vlasti, dodao je on, posebno one u južnoj Kosovskoj Mitrovici, redovno osporavaju autoritet UNMIK-a.

U izveštaju Ban ukazuje i da spor oko novih registarskih tablica ima potencijal da ostavi negativne posledice po slobodu kretanja, kao i po političku i bezbednosnu situaciju, sve dok se ne postigne trajnije rešenje, što je moguće i kroz predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Tanjug

objavljeno: 16.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.