Jeremić i Lavrov o saradnji

Izvor: B92, 17.Jul.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Lavrov o saradnji

Moskva -- Gasno-naftni sporazum bio je glavna tema razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergeja Lavrova i Vuka Jeremića.

Međutim, kako javljaju ruski izveštači, ruski šef diplomatije preneo je svom srpskom kolegi da neće biti moguće povećanje cene za NIS. Istovremeno, predstavnici Srbije i Rusije zabrinuti su zbog predloženih promena snaga bezbednosti na Kosovu. Jeremić i Lavrov potvrdili su da će "gasni sporazum" između Rusije i Srbije biti ostvaren.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jeremić kaže da će jedan od priotiteta Vlade biti primena tog sporazuma. "Mi taj sporazum vidimo kao ključni element industrijskog i ekonomskog razvoja Srbije, zbog toga što će on omogućiti dugotrajnu energetsku stabilnost i snabdevenost cele Srbije i zapadnog Balkana”, izjavio je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov očekuje skoru ratifikaciju tog sporazuma u Skupštini Srbije. "Potvrdili smo da ćemo u punom obimu nastaviti ostvarivanje svih tih ugovora koji su ranije potpisani, a pre svega mislim na našu saradnju u oblasti nafte i gasa. Ministar Jeremić mi je rekao da će se Skupština ubrzo o tome izjasniti”, rekao je Lavrov.

Dvojica ministara razgovarala su i o Kosovu. Lavrov je kazao da proglašenje nezavisnosti stvara sve veće probleme ne samo na Kosovu, već i oko njega, te da je jedino dugoročno rešenje ono koje će odobriti obe strane i Savet bezbednosti.

"Rusija i Srbija zabrinute su zbog pokušaja da se promeni struktura međunarodnog prisustva na Kosovu. Mi ovde vidimo želju da se u potpunosti realizuje Ahtisarijev plan i da se prizna samoproglašena država Kosovo”, naveo je Lavrov.

Lavrov kaže i da Beograd i Moskva podržavaju želju Evropske unije da igra važniju ulogu na Kosovu, ali smatraju da ostvarenje njenih namera mora biti odobreno u Savetu bezbednosti.

Lavrov je rekao da Rusija "bezuslovno" podržava Srbiju u njenoj nameri za podnošenje zahteva za ocenu proglašenja nezavisnosti Kosova u Međunarodnom sudu pravde.

Ministri su veoma zadovoljni razgovorom, ocenjujući da je bio veoma sadržajan i iskren, i najavili nastavak intenzivne saradnje u svim oblastima.

Tokom današnje radne posete, Jeremić će razgovarati i sa predstavnikom Rusije za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom, kao i sa predsednikom odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve mitropolitom smoljenskim i kalinjingradskim Kirilom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo razgovor Lavrova i Jeremića

Izvor: Kurir, 17.Jul.2008

MOSKVA, 17. jula 2008. (Beta) - Rusija je spremna da nastavi da aktivno razvija saradnju u svim oblastima sa Srbijom, pošto su formirani njena Skupština i Vlada, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na početku razgovora sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Moskvi....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.