Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Vreme je za nove pregovore i kompromis

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da, u slučaju ako pojedine države i organizacije budu priznale nezavisno Kosovo, Srbija neće imati izbora i moraće da razmotri svoje diplomatske odnose sa njima.



Jeremić je, u intervjuu koji je juče dao agenciji "Asošijeted pres", rekao da pokušava da ubedi članice Saveta bezbednosti UN da za jedan kratak period produže pregovore o budućem statusu Kosova.

On je na pitanje da li će Srbija prekinuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << diplomatske odnose sa zemljama koje budu priznale nezavisno Kosovo, odgovorio da "ako neko učini nešto što direktno narušava vaš suverenitet i teritorijalni integritet kao nezavisne države, nemate drugog izbora nego da razmotrite svoje odnose sa tom određenom zemljom ili organizacijom".

Ukoliko lideri kosovskih Albanaca proglase nezavisnost, Jeremić je rekao da će Srbija, izuzev upotrebe vojne sile, učiniti sve što je u njenoj diplomatskoj, pravnoj, ekonomskoj, političkoj moći" da se ta odluka promeni.

Na pitanje da li će Srbija razmotriti ukidanje električne energije, komunikacija i trovinskih veza sa Kosovom, Jeremić je rekao da će "Srbija razmotriti sve opcije, uključujući ekonomske".

"Zadržavamo pravo da upotrebimo sve moguće instrumente da obeshrabrimo, da odvratimo (od te odluke), ili ako se dogodi, da preinačimo takvu odluku. Bićemo oprezni. Bićemo pragmatični", rekao je Jeremić.

On je, takođe, rekao da će Srbija voditi računa da te mere "najmanje pogode običan narod, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju i koje su vere".

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da su pregovori o Kosovu propali zato što su lideri kosovskih Albanaca smatrali da samo treba da čekaju 10. decembar i da će dobiti nezavisnost "na poklon".

Tokom pregovora, kako je rekao, neke moćne zemlje su istupile i rekle da će, ako Beograd i Prišina ne postignu dogovor do 10. decembra, "podržati jednu od strana". Rezultat je bio da kosovski Albanci "nisu odustajali od svoje "čvrste crvene linije da je bilo šta manje od nezavisnosti za njih neprihvatljivo", dodao je on.

Budući da pregovori nisu uspeli, Jeremić je istakao da je vreme za nove pregovore u kojima bi mogao da se postigne kompromis, dodajući da je to govorio svim članicama Saveta bezbednosti UN, kao i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, sa kojim se sinoć sastao u Njujorku.

"Ne mislimo da nam je potrebno još mnogo vremena da nađemo kompromisno rešenje", rekao je Jeremić, dodajući da nisu u pitanju mnoge nedelje ili meseci, ali da je izuzetno važno da "klima bude drugačija".

Jeremić je dodao da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i podrška SAD i njihovih saveznika Prištini za taj potez bio "vrlo, vrlo loš scenario", koji bi predstavljao presedan i koji bi imao vrlo loše posledice po mir i stabilnost u regionu, a moguće i po druge regione u svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.