Jeremić: Uspostaviti regionalni mir na evropskom temelju

Izvor: Studio B, 10.Nov.2010, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Uspostaviti regionalni mir na evropskom temelju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je u Strazburu da je uspostavljanje regionalnog mira na čvrstom, evropskom temelju jasan zadatak i da ne treba postavljati nove prepreke na tom putu.

"Pred svima nama je jasan zadatak da u dogovoru radimo i završimo izgradnju zdanja regionalnog mira na čvrstom, evropskom temelju, temelju koji je izgrađen promišljanjem, kreativnošću, strpljenjem i pre svega konsenzusom", rekao je Jeremić na sednici Komiteta ministara SE.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Ističući da ne treba postavljati nove prepreke na tom putu, Jeremić je rekao da treba udvostručiti napore, usmeriti se ka cilju i misliti na najbolje načine kako ga što brže postići. "Da bismo ispunili ta obećanja, treba ne samo da mislimo kao istinski Evropljani već i da radimo kao istinski Evropljani", istakao je on.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo izveštajem o ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva Srbije u SE, uključujući napredak u zaštiti ljudskih i manjinskih prava na nivou institucija i civilnog društva i reforme u oblasti vladavine prava, kao i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i procesuiranja ratnih zločina.

On je podsetio da je srpski parlament od ulaska zemlje u SE ratifikovao 68 konvencija i protokola te organizacije i da je počela procedura ratifikacije još pet konvencija koja će, kako očekuje Jeremić, biti okončana u bliskoj budućnosti. "Ukratko, izveštaj jasno pokazuje da je Srbija u potpunosti ponovo ušla u evropske tokove. Naša demokratija je sigurna, naše društvo je izraslo snažno, a naše vrednosti su sigurno utemeljene u zakonu", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da Srbija podržava jačanje saradnje SE i Evropske unije pošto je njen strateški prioritet da postane članica Unije. Šef srpske diplomatije je ukazao da je pred SE jedno od najosetljivijih pitanja koje je od fundamentalnog značaja za Srbiju, pitanje Kosova.

Jeremić je ponovio da se srpska miroljubiva i prinicipijelna politika po tom pitanju neće menjati i izrazio nadu da će dijalog Begrada i Prištine koji treba uskoro da počne, približiti Srbe i Albance istorijskom kompromisu. Šef srpske diplomatije je, međutim, ukazao da je za dijalog od velikog značaja uspostavljanje i održavanje atmosfere poverenja.

On je takođe ocenio da statusno neutralne inicijative SE treba da budu nastavljene i da će projekti poput očuvanja i obnove srpske baštine očuvati jedinstvo te organizacije. Jeremić je čestitao makedonskom kolegi Antoniju Milošoskom na uspešnih i dinamičnih šest meseci koliko je predsedavao Komitetom ministara SE i pozdravio turskog ministra spoljnih poslova Ahmeda Davutoglua koji danas preuzima predsedavanje tim telom SE.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Uspostaviti regionalni mir na evropskom temelju

Izvor: NaDlanu.com, 10.Nov.2010

STRAZBUR, 10. novembra 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je u sredu u Strazburu da je uspostavljanje regionalnog mira na čvrstom, evropskom temelju jasan zadatak i da ne treba postavljati nove prepreke na tom putu. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.