Izvor: B92, 25.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: U septembru aktivacija SSP

Beograd -- Vuk Jeremić očekuje da će ministri EU polovinom septembra odblokirati primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da ga je vest o hapšenju Radovana Karadžića zatekla na ministarskom sastanku u Briselu, tako da tehnički nije bilo moguće da ministarski savet EU već tada donese odluku o odmrzavanju tog sporazuma.

"Da je ova vest stigla samo 24 sata ranije, naši građani bi već sada koristili sve benefite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje Sporazum omogućava", kazao je Jeremić u emisiji TV produkcije VIN.

On je rekao da je naredni sastanak 15. septembra i da tada treba očekivati da ministri EU donesu formalnu odluku o odmrzavanju sporazuma koji je uslovljen punom saradnjom Srbije sa Hagom.

Jeremić je kazao da je, i pored jakih pritisaka, nezavisnost Kosova priznalo "drastično" manje zemalja nego što je to iko očekivao.

"Iako su vršeni i danas se vrše zastrašujući pritisci da Kosovo postane članica neke važnije međunarodne institucije, to se nije desilo i drastično je manji od očekivanog broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić.

On je rekao da vraćanje ambasadora Srbije u zemlje Evropske unije koje su priznale Kosovo ne znači odustajanje od Kosova, već približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Upitan šta će se desiti ako neka zemlja EU prizna nezavisnost Kosova posle vraćanja ambasadora u te zemlje, Jeremić je rekao da su države koje to do sad nisu uradile sa visokim stepenom razumevanja primile njegova obrazloženja zašto to uopšte ne treba da urade.

I potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da bi ministri inostranih poslova Evropske unije mogli odblokirati primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već na narednom sastanku 15. septembra.

"Naše evropske integracije i pitanje Kosova su dva odvojena procesa", kazao je Đelić u intervjuu "Glasu" i naglasio da Srbija ima jasan cilj - dobijanje statusa kandidata do kraja godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.