Jeremić: Srbija pokušava da depolitizuje slučaj Ganić

Izvor: Blic, 26.Apr.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija pokušava da depolitizuje slučaj Ganić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija pokušava da, u saradnji sa BiH, depolitizuje slučaj bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića i da je ponudila da se ubrza ratifikacija bilateralnog sporazuma o suđenjima za ratne zločine, kako bi Ganić na optužbe odgovarao u Sarajevu, a ne u Beogradu.

"Pokušavamo da, zajedno sa Bosnom, depolitizujemo ovaj slučaj... Spremni smo da pozitivno odgovorimo na sva pitanja koja nam se s tim u vezi postave", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je Jeremić za britanski list "Dejli telegraf".

Jeremić je naglasio da bi "Srbija bila veoma zabrinuta ukoliko se Ganić ne bi našao pred sudom", kao i da srpska vlada ne može da poništi odluku republičkog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji je od Velike Britanije tražio Ganićevo izručenje.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je zalaganje vlade u Beogradu u cilju izmirenja sa BiH i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, naročito sa Hrvatskom.

"Iskreno verujem da su naši napori posvećeni potpunom izmirenju. Zalažemo se da uspostavimo individualnu odgovornost za zločine iz prošlosti, kako bi se odgovornima smatrali pojedinci, a ne narodi", rekao je Jeremić, ističući da je neophodno da se svi ovi slučajevi sudski procesuiraju na propisan način.

Ganić je uhapšen 1. martu na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o ekstradiciji.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim osobama, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz Bosne i Hercegovine, izdavao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici. Sud u Londonu odlučio je prošlog utorka da 5. jula u celini razmotri zahtev za izručenje Ganića Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.