Jeremić: Snažno neslaganje

Izvor: B92, 19.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Snažno neslaganje

Njujork -- Vuk Jeremić kaže da je preneo Ki Mun Banu snažno neslaganje Srbije povodom otpočinjanja rekonfiguracije civilnih misija na Kosovu.

Posle razgovora sa generalnim sekretarom UN u sedištu svetske organizacije, ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da je glavna tema bila rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i ocenio da je izuzetno loše što je taj proces počeo bez Beograda, napominjući da on ne sme da se završi bez Beograda.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nešto oko čega smo se generalni sekretar i ja složili", precizirao je Jeremić i istakao da se sa Banom saglasio i da otpočnu oficijelni razgovori o budućem međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu i mogućnosti da se ono promeni, uz jasnu odluku Saveta bezbednosti.

Jeremić je, pri tome, najavio da će početkom sledeće nedelje pozvati u Beograd specijalnog predstavnika generalnog sekretara na Kosovu, Lamberta Zaniera.

Počinju novi razgovori Beograda i UN, objasnio je Jeremić i rekao da je uveren da se oni mogu završiti dogovorom, "jednom konstrukcijom međunarodnog civilnog prisustva, koje će biti prihvatljivo za Beograd i koje će dobiti pun legalni mandat Saveta bezbednosti UN".

Jeremić je Banu preneo i nameru Srbije da tokom zasedanja Generalne skupštine UN, u septembru, "pokrene rezoluciju kojom će se tražiti konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije".

Obavestio sam ga o našim namerama i svemu što činimo da bi obezbedili većinu za stav Srbije, zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.