Jeremić: Protest i primena plana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Protest i primena plana

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je FoNetu da je danas u sedištu Ujedinjenih nacija (UN) sa šefom UNMIK Lambertom Zanijerom i najvišim rukovodstvom generalnog sekretarijata UN razgovarao o primeni plana u šest tačaka na Kosovu i Metohiji, kao i da je oštro protestovao zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga.

U razgovoru o situaciji na Kosovu, preneo sam očekivanje Beograda da primena plana u šest tačaka počne u najskorije moguće vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Jeremić i najavio da bi Zanijer već naredne nedelje trebalo da dođe u Beograd.

Tada ćemo početi razgovore o konkretnim koracima koje ćemo u toku februara preduzeti da bi se do sledeće sednice Saveta bezbednosti plan u šest tačaka u potpunosti sproveo u delo, objasnio je Jeremić.

Sednica početkom marta

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se sednica Saveta bezbednosti na temu događaja na Kosovu održi početkom marta, kada će Beograd otvoriti i pitanje formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga.

Jeremić je sagovornicima u sedištu svetske organizacije u Njujorku ukazao i na narušavanje mira i stabilnosti u regionu, izazvanog činjenicom da su ove snage formirane.

Preneo sam još jednom oštar stav i oštar protest Beograda zbog formiranja ovih snaga i nagovestio da ćemo o tome dalje razgovarati pred Savetom bezbednosti, istakao je Jeremić.

Članice sa svih pet kontinenata

On se u Njujorku sastao i sa velikim brojem stalnih predstavnika zemalja članica UN sa svih pet kontinenata koje je, kako je rekao, obavestio o pripremama Beograda za postupak pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Tražio sam da se i njihove zemlje aktivno uključe u ovaj proces, rekao je Jeremić i najavio da će 2009.godina za Srbiju biti u znaku velike diplomatske aktivnosti, jer se ne sme dozvoliti da pitanje Kosova "sklizne sa dnevnog reda međunarodne zajednice".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u UN o šest tačaka i vojsci Kosova

Izvor: Mondo, 30.Jan.2009, 00:37

Šef diplomatije Vuk Jeremić, koji u sedištu UN razgovara o primeni plana o šest tačaka i Bezbedosnim snagama Kosova, sastao se večeras odvojeno sa podsekretarom UN za mirovne operacije Alenom Le Roaom i šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom.

Nastavak na Mondo...

Jeremić: SB o Kosovu u martu

Izvor: B92, 30.Jan.2009

Vuk Jeremić (FoNet, arhiv)..Njujork -- Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu trebalo bi da bude u martu, a šef UNMIK-a Lamberto Zanijer dolazi sledeće nedelje u Beograd, najavio je Vuk Jeremić... Ministar spoljnih poslova, koji boravi u Njujorku, kaže da će tema razgovora sa Zanijerom biti dogovor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.