Jeremić: Priština sprema diplomatsku ofanzivu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2009, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Priština sprema diplomatsku ofanzivu

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da prištinske institucije pripremaju snažnu diplomatsku ofanzivu, s ciljem da značajno uvećaju broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

"To će za njih biti jedna od poslednjih prilika da se to učini pred početak javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde 1. septembra u Hagu", rekao je Jeremić.

Hiseni sa Turskim zvaničnicima

PRIŠTINA - Ministar inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Kosova Skedner Hiseni danas je u razgovoru sa najvišim predstavnicima Turske zatražio pomoć te zemlje u procesu novih priznanja države Kosovo.

U saopštenju tog ministarstva navodi se da je Hiseni razgovarao sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i predsednikom parlamenta Mehmetom Ali Sahinom.

Hiseni je, kako se navodi, istakao važnost podrške Turske u oblasti priznavanja i potpune integracije Republike Kosova u međunarodnu porodicu.

Navedeno je da je Hiseni posebno potencirao veliki uticaj Turske kod zemalja Organizacije islamske konferencije i kod Arapske lige.

U saopštenju se dodaje da su turski zvaničnici obećali nastavak podrške Kosovu i izrazili uverenje da će rasti broj država koje će priznati nezavisno Kosovo

Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo.

Kosovo su priznale 62 države.

On je izjavio da se danas u Njujorku sastao sa velikim brojem ambasadora zemalja sa čijim će ministrima delegacija Srbije imati sastanke u septembru. Prema Jeremićevim rečima, među njima su bili predstavnici Rusije, Brazila, Južne Afrike, Indonezije, Nigerije, Vijetnama i mnogih zemalja koje nemaju ambasade u Beogradu.

"Razgovarao sam i sa predstavnicima Generalnog sekretarijata UN, a glavna tema nam je bila situacija na Kosovu i sastavljanje novog izveštaja generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna, koji treba da bude predstavljen Savetu bezbednosti u oktobru", izjavio je Jeremić.

On je rekao da su sagledali napredak u sprovođenju Banovog plana u šest tačaka i složili se oko ukupnog angažmana UN na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić sa zvaničnicima UN-a

Izvor: S media, 28.Avg.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće danas u Njujorku, gde su planirani sastanci sa zvaničnicima u Generalnom sekretarijatu Ujedinjenih nacija, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova. ..Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se sastati i sa stalnim predstavnicima pri UN iz Azerbejdžana,...

Nastavak na S media...

Priština priprema ofanzivu za priznanje Kosova

Izvor: Mondo, 29.Avg.2009, 15:24

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je u Njujorku da privremene institucije samouprave u Prištini pripremaju snažnu diplomatsku ofanzivu kako bi povećale broj zemalja koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.