Jeremić: Pokrenuti debatu o rasizmu i ekstremizmu

Izvor: S media, 31.Mar.2011, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pokrenuti debatu o rasizmu i ekstremizmu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas povodom demarša Arapske lige zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića o Afrikancima kao kanibalima, da ovaj slučaj predstavlja priliku da se pokrene iskrena i sveobuhvatna debata o rasizmu i ekstremizmu kao tragičnim nuspojavama krize.

"Govor mržnje trebalo bi saseći u korenu, od bilo koga on dolazio, uključujući i one koji se deklarativno zalažu za neprikosnoveno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a u ovakvim slučajevima pokažu svoje pravo lice", rekao je Jeremić u intervjuu za današnju "Politiku".

Jeremić je rekao i da su, posle njegovog objašnjenja da su ekstremisti manjina u našem društvu i da Jovanovićevi stavovi ne odslikavaju zvaničnu politiku naše države, kao i da vlada želi da odnose sa zemljama Afrike gradi na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, ambasadori tih zemalja izrazili zadovoljstvo i uverili ga da ovu temu neće više pokretati u međunarodnim forumima, "za šta je postojala realna opasnost".

Na pitanje da prokomentariše Jovanovićevo objašnjenje da se njegova izjava nije odnosila na afričke narode nego na diktatore, Jeremić je istakao da je "potpuno neprimereno da one sa kojima se politički ne slažete nazivate 'kanibalima' samo zato što su crne boje kože".

Vesna Pešić podnela ostavku u LDP-u

Jovanović: Zaboraviću reč kanibalizam

Homen: Treba proveriti Jovanovićevu izjavu

Demarš zbog Jovanovićeve izjave o "kanibalima"

Jeremić je podsetio i da je, iste godine kad i on, Kinšasu posetio i francuski predsednik Nikola Sarkozi, zbog čega očekuje da će Jovanović istu vrstu kritike uputiti i Francuskoj.

"Kada je reč o DR Kongu i Džozefu Kabili, koga je LDP direktno apostrofirao u svom prekjučerašnjem saopštenju, mogu samo da primetim da je te iste godine kada i ja, Kinšasu posetio i francuski predsednik Sarkozi, uz sve državne počasti. Imao je izuzetno srdačan sastanak sa tim istim Kabilom, a zajedno su došli i u državni parlament, gde se Sarkozi obratio poslanicima. Verovatno gospodin Jovanović nije bio toga svestan, a kada se sa tom činjenicom bude upoznao, pretpostavljam da će, ukoliko ne shvati da je pogrešio, istu vrstu javne kritike uputiti i Republici Francuskoj", rekao je Jeremić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić o Čedinoj izjavi: Nužna debata o rasizmu i ekstremizmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2011

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je povodom demarša Arapske lige zbog izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića o Afrikancima kao kanibalima, da ovaj slučaj predstavlja priliku da se pokrene iskrena i sveobuhvatna debata o rasizmu i ekstremizmu kao tragičnim nuspojavama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.