Jeremić: Opet bih rekao da je to etničko čišćenje

Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Opet bih rekao da je to etničko čišćenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je za „Blic" da je državni vrh Hrvatske neadekvatno reagovao na iznošenje njegove konstatacije da „dve zemlje treba da učine sve kako bi teške momente iz zajedničke prošlosti, koje uključuju i zločine u Vukovaru i etničko čišćenje četvrt miliona Srba iz Hrvatske, ostavili u prošlosti, kako bi gradili zajedničku budućnost u Evropskoj uniji". Jeremić kaže da nije imao nikakvo ograničenje da stvari „nazove pravim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imenom" jer, kako kaže, ako je 250.000 Srba pre „Oluje" živelo u Hrvatskoj, a sada ne živi, onda je došlo do etničkog čišćenja.



- Prema tome, „počišćeni" su i to je jedna istina. To nekoga može da boli, a lično mislim da to najviše boli one koji više nisu u svojim kućama - kaže Jeremić.

Prema njegovim rečima, suština njegove poruke bila je da, i pored toga što je Hrvatska odlučila da naruši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije odlukom da prizna Kosovo, dve zemlje moraju da nađu načina i smognu snage da se okrenu zajedničkoj budućnosti u Uniji.

- To je jako uzbudilo hrvatske domaćine. Kada bih se našao na bilo kom skupu gde bi to bilo tema, ja se ne bih libio da tako nešto ponovo kažem jer je to naprosto istina. Na kraju, Hrvatska država je uhapsila i izručila Antu Gotovinu Sudu u Hagu da bi odgovarao, citiram optužnicu koja ga tereti da je „zajedno sa drugima, uključujući tadašnjeg predsednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje Srba iz regiona Krajine" - zaključuje Jeremić.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader osudili su juče izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića „da je Hrvatska kriva za etničko čišćenje Srba u 'Oluji’".

„U Srbiji još uvijek ima mnogo ljudi koji 'se ne sjećaju’ što se dogodilo - da su tenkovi iz Beograda, Novog Sada i iz Srbije dolazili u Hrvatsku razarati ne samo Vukovar nego i druge gradove, te da su ispraćani često puta i s cvijećem", rekao je Mesić.

Sanader je izjavio da je Jeremiću rečeno šta treba da govori, a to, kada se psihološki razmatra, spada u odbrambeni stav.

„Riječ je o činjenici da je Hrvatska bila napadnuta i da je Miloševićeva politika provodila velikosrpsku agresiju protiv susjednih država, pa i Hrvatske, te da je izgubila u tom ratu", rekao je Sanader, a prenosi Radio „Slobodna Evropa".

Izbeglice podržale Jeremića

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine podržao je juče stavove ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je u Zagrebu izjavio da je hrvatska akcija „Oluja" avgusta 1995. godine bila najsuroviji primer etničkog čišćenja. „Akcija 'Oluja’ nije bila ni legitimna niti oslobodilačka s obzirom na to da je tokom njenog trajanja ubijeno na hiljade golorukih civila i spaljeno desetine hiljada kuća, što potvrđuje da je u pitanju bio najsuroviji primer etničkog čišćenja", navodi se u saopštenju za javnost tog izbegličkog udruženja povodom jučerašnje izjave ministra Jeremića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Etničko čišćenje Srba činjenica

Izvor: Mondo, 28.Maj.2008

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su najviši hrvatski zvaničnici "reagovali potpuno neprimereno" na činjenicu da u Hrvatskoj ne živi gotovo četvrt miliona Srba koji su u toj zemlji živeli pre akcije "Oluja".

Nastavak na Mondo...

Jeremić reagira na izjave Mesića i Sanadera

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2008, 10:37

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je da je državni vrh Hrvatske neadekvatno reagirao na njegovu konstatacije da "dvije zemlje treba da učine sve kako bi te&scaron;ke momente iz zajedničke pro&scaron;losti, koje uključuju i zl ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.