Jeremić: Odluka Makedonije za žaljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2009, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Odluka Makedonije za žaljenje

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da odluka Makedonije o demarkaciji granice između te zemlje i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije "udarac odnosima Beograda i Skoplja i da će ona, kako je rekao, svakako imati posledice".

"Odluka Vlade Makedonije je udarac odnosima sa Beogradom u trenutku kada su oni na inicijativu Beograda počeli da se popravljaju, nakon prošlogodišnje odluke te zemlje da prizna jednostrano proglašenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Jeremić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je dodao da je takva odluka "za žaljenje" i istakao da nema nikakvog smisla pregovarati o granicama Srbije ni sa jednim drugim sagovornikom osim sa Vladom Srbije.

Prema Jeremićevim rečima, svi oni koji bi želeli da razgovaraju o granicama Srbije moraće da dođu u Beograd i o tome da razgovaraju sa jedinim pravnolegitimnim sagovornikom, a to je demokratski izabrana Vlada Srbije.

Ivanov ozvaničio ratifikaciju

Ukaz kojim je ozvaničena ratifikacija sporazuma potpisao je danas makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je u zvaničnoj poseti Turskoj, a koji će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom listu Republike Makedonije. Srbija se protivi demarkaciji koju sprovode vlasti u Prištini i Skoplju, jer je 2001. godine sa Makedonijom već potpisala sporazum o obeležavanju granice u delu prema Kosovu, koji je potom odobren i u Ujedinjenim nacijama.

Demarkacija granice u celini bio je uslov makedonske strane da bi se uspostavili diplomatski odnosi sa Kosovom, nakon što je Makedonija pre godinu dana priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Narušeni "krhki" odnosi

Odluka makedonskog parlamenta da ratifikuje sporazum o granici sa južnom srpskom pokrajinom Kosovo i Metohija možda će rešiti granični problem, ali će dovesti do dodatnog zaoštravanja "ionako krhkih" odnosa Srbije i Makedonije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Makedonski parlament je, posle priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, uslovio uspostavljanje diplomatskih odnosa upravo rešavanjem tog problema, naveo je Ivanović, dodajući da je reč o oko 300 hektara zemlje, na koju pretenduju i Republika Makedonija, ali i vlasti u Prištini.

"Mislim da se na ovaj način možda rešava taj granični problem, ali se ionako krhki odnosi između Srbije i bivše jugoslovenske republike Makedonije dodatno zaoštravaju", naglasio je Ivanović.

On je rekao i da vlasti u Makedoniji jednostavno moraju da shvate da je njihov strateški interes da sa Republikom Srbijom uspostave dobre odnose, a da se na ovaj način ti odnosi podrivaju.

Kratkoročno rešenje

"Njihov dogovor je kratkoročno rešenje, i ono kao takvo može da kratkoročno reši teritorijalne odnose, ali će kao posledicu sigurno imati zahlađenje odnosa sa Srbijom", rekao je Ivanović, dodajući da zahlađenje odnosa sa Makedonijom neće koristiti ni Srbiji.

Prema njegovim rečima, odluka makedonskog parlamenta dovešće ne samo do podrivanja odnosa Srbije i Makedonije, već i do zaoštravanja odnosa i podizanja tenzije na čitavom Balkanu.

Ivanović je istakao i da će, onog trenutka kada se rukovodstvo Srbije bude sastalo sa kosovskim Albancima da bi utvrdilo konačan status Kosova i Metohije, ove odluke morati da budu preispitane.

Makedonski parlament sa 72 glasa za i 11 protiv sinoć je izglasao Zakon o ratifikaciji ugovora za fizičku demarkaciju granice između Makedonije i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum sa kvazidržavom

Izvor: Večernje novosti, 18.Okt.2009

Makedonija je uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom. Osim toga, parlamenti u Skoplju i Prištini u subotu su ratifikovali sporazum o demarkaciji granice Makedonije sa Kosovom

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.